Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

Illustration plast som bildar en våg

2019-03-27 08:56

Högskolan startar kamp mot nedskräpning av plast


Nu är det dags för Plastkampen Borås på initiativ från Högskolan i Borås. Mellan 8–12 april uppmanar lärosätet till en kraftsamling för klimatet och rensar Borås stad och natur på plast.

Huvudsyftet är att samla in plast från stad och natur i en container som kommer att stå på baksidan av Sandgärdet (byggnaden där biblioteket ligger), ut mot parkeringen. För varje kilo som hamnar i containern går 100 kronor från högskolans samarbetspartners till Världsnaturfondens (WWF) projekt Rädda haven.

Plast i havet
Plasten i havet kommer i huvudsak från matförpackningar, flaskor, plastpåsar, fiskenät och fibrer från syntetkläder. Stor del av plasten kommer från engångsprodukter som plastsugrör. Både mikroplaster och större plastartiklar i havet orsakar stor skada på livet i havet.

Majoriteten av plasten i havet har slängts på land och sedan färdats till havet genom regnvatten, floder och vindar.

Ån Viskan som går genom Borås mynnar ut i Klosterfjorden, Kattegatt ett havsområde som hänger samman med Nordsjön som är ett randhav till Atlanten (det näst största av jordens världshav).

Källa: Naturskyddsföreningen och Wikipedia

– Vi är den hållbara högskolan och vill visa det i praktisk handling. Vi har i dag valt att belysa problemet med plast i naturen. Högskolan har mycket forskning kring återvinning och om bioplast. Som högskola bidrar vi med forskning kring hållbara alternativ, säger Birgitta Losman, hållbarhetsstrateg vid Högskolan i Borås.

En vecka av aktiviteter

Högskolan anordnar också flera tävlingar och aktiviteter under hashtaggen #plastkampenboras:

Plogging två gånger i högskolans regi och en ploggingtävling för företag (plogging är jogging och skräpplockning i ett). En skoltävling där den skolklass som samlat in mest plast vinner en lektion med en forskare. Öppen lunchföreläsning om hur långt forskningen om bioplast har kommit samt en instagramtävling. Veckan avslutas på fredag kl. 14:45-15:15 med ett evenemang där vinnarna annonseras.

Pengar går till haven

På fredagen hämtas och vägs containern av Borås Energi och Miljö. Vikten avslöjas veckan därpå och då också vilket belopp som skänks till WWF. Målet är att komma upp i 500 kilo.

Pengarna är bidrag från högskolans samarbetspartners i regionen. Vilka de är kommer att visas på Plastkampens webbsida. Där finns också det fullständiga programmet.

Nu uppmanar högskolan företag, skolor och privatpersoner i Borås att kraftsamla för klimatet och närmiljön den här veckan.

Läs mer

Allt om Plastkampen Borås och programmet

Text: Anna Kjellsson
Illustration: Suss Wilén