Huvudmeny

2017-01-17 08:00

Examenshögtid för barnmorskor: Efterfrågade och sprudlande glada


21 nyblivna barnmorskor firade examen tillsammans med nära och kära fredagen den 13 januari på Högskolan i Borås. Redan efter helgen börjar de flesta av dem arbeta i sin nya roll – att de är efterfrågade är ingen överdrift.

I botten är de utbildade sjuksköterskor men nu kan de även titulera sig barnmorskor. För att nå dit krävdes ett och ett halvs års studier på avancerad nivå med 30 veckors verksamhetsförlagd utbildning. Under den tiden ska de ansvara för minst 50 förlossningar.  

– I dag är jag jätteglad, säger den nyblivna barnmorskan Elin Lindroth. Utbildningen har inneburit många nya aha-upplevelser och många skratt. Det är roligt att arbeta som barnmorska hela tiden! Självklart har det varit intensivt med praktik, inlämningsuppgifter och magisteruppsats, så det är himla skönt att jag har klarat det här.  

Har du något minne från utbildningen som du inte kommer glömma?

– Det skulle nog vara min första förlossning och förlossning nr 50, verkligen milstolpar i utbildningen.

Examenshögtiden arrangeras av studenterna själva och på programmet står lunch, mingel och ceremoni med tal och sång. Snart är det dags för mingeldelen och vid ett vikbord står Maria Magni och häller upp bubbel i plastmuggar. Hon har, precis som flera i klassen, fått utbildningen betald av arbetsgivaren. Det kallas för utbildningstjänst och är ett sätt att avancera inom vården.

Mer om utbildningen
Barnmorskeutbildningen vid Högskolan i Borås omfattar 90 högskolepoäng och ges på 100 procent under tre terminer. Studierna sker delvis på distans och 30 veckor av den totala utbildningen innefattar praktik dvs. verksamhetsförlagd utbildning. För att gå utbildningen krävs sjuksköterskeexamen och ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska.

– Vi har fått lön under studierna och är förbundna att stanna hos arbetsgivaren i två år, och det passar mig perfekt eftersom jag trivs så bra på Södra Älvsborgs sjukhus, säger hon.

Vad kan du säga om barnmorskeyrket?

– Det är väldigt speciellt att få vara med och dela den stunden, när ett par får sitt kanske första barn. Det är verkligen en ynnest och det är som att vara i en egen liten värld. Men det många inte tänker på är att yrket innebär mycket mer än förlossningar. Som barnmorska kan man arbeta på allt från ungdomsmottagning till fertilitetsmottagning och inom mödravården.

Stolta anhöriga på plats

Bland gästerna på examenshögtiden finns Markus Hinterlechner från Ängelholm, som också har fått lära sig en hel del om förlossningar, menscykler och ägglossning. Han är gift med Emelie Hinterlechner, som tar sin examen i dag.

– Ja, ett och annat har man tagit in både frivilligt och ofrivilligt, skrattar han. Jag är väldigt stolt över Emelie, hon har klarat detta galant trots att studierna varit intensiva. Dessutom har vi hunnit med att gifta oss och i dag har vi skrivit på huskontrakt, så fredag den trettonde kan hoppa upp och sätta sig som otursdag!

Verkligheten väntar runt hörnet

Innan det är dags för att skåla sammanfattar den nyblivna barnmorskan Christine Billerfors sina känslor inför att utbildningen är avklarad och att hon nu ska börja arbeta som barnmorska på Halmstads sjukhus på riktigt.

– Jag känner skräckblandad förtjusning just nu, det känns väldigt bra och väldigt roligt.

Mer hinner hon inte säga innan skålen bryter ut, i kör ropar avgångsklassen:

– Skål, vi är så himla bra!

Text och foto: Rebecca Lindholm