Huvudmeny
Bild från OPUS examenshögtid

2017-06-02 15:11

OPUS-studenter redo för yrkeslivet


Stämningen var förväntansfull bland studenterna när examenshögtiden för Organisations- och personalutvecklare i samhället, OPUS, ägde rum idag den 2 juni.

Högtiden anordnades av studenterna själva med studenten Anna Bylin som konferencier och som också hälsade alla anhöriga välkomna. Innan dess hade Hilma Wendefors spelat en fanfar.

Inledningstalade gjorde sektionschef Päivi Riestola som tyckte att denna årskull,
den tionde i ordningen OPUS-studenter, har varit extra speciell.

– Ni har varit en väldigt trygg grupp och vågat ställa frågor. Ni har också varit väldigt inkluderande och måna om varandra. Bra egenskaper för ett hållbart och värdigt arbetsliv.

Därefter följde vackert pianospel av student Selma Efendic som framförde en egen version av Yiruma’s ”River flows in you”. Programansvarig Erik Ljungar höll ett energiskt tal och tyckte att det hade varit intressant att följa studenternas resa från initial förvirring till upplysning och debattglädje. Och att de nu är redo att anta yrkeslivet.

Hans lärarkollega Goran Puaca fyllde på och pratade om utveckling och bildning som två centrala begrepp inom högre utbildning och läran att kritiskt granska och ifrågasätta. Han refererade till en av studentuppsatserna där han hittat den uttrycksfulla formuleringen: ”Anställningsbarhet bortom färdigheter”

Han menar att den syftar på den viktiga förmågan att hantera det okända, det osäkra och det som inte alltid kan mätas.

– Det handlar om bildning, vilket är en förmåga att förstå vår omvärld genom att använda sina verktyg, sa Goran Puaca.

Studenterna Maria Mencevski och Lotta Arkstål konstaterade att 1050 dagar har gått sedan de började hösten 2014 och att de nu är redo att anta yrkeslivet med färdigheter inom analys, teorier från alla världens tänkare, metoder samt inte minst en stor portion empati.

En av studenterna som redan lyckats få jobb är Patricia Tusentierna, som sedan 1 januari i år är enhetschef på vård och äldreförvaltningen inom Borås Stad.

– Jag har jobbat och pluggat parallellt under våren och håller på att slutföra min C-uppsats. Det har gått i 170.

Maria Mencevski och Lotta Arkstål bjöd också på sång tillsammans med Elin Ehrenberg och låten Goliat av Laleh. Ackompanjerad av Semla Efendic.

Traditionsenlig diplomutdelning och lycka till-kramar avslutade sedan ceremonin innan studenterna skildes åt för att vara med nära och kära.

Se bildspelet på Akademin för vård, arbetsliv och välfärds facebooksida

Text & Foto: Henrik Grönberg