Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

2015-01-21 13:29

Traineeprogram för skolbibliotekarier till STARK-dagen


Fyra platser, tio veckor, lön enligt avtal och massvis med erfarenheter. Traineeprogram för skolbibliotekarier är ett sätt att testa på arbetslivet efter avslutad bibliotekarieutbildning. Den 29 januari är Linköpings kommun på plats på STARK-dagen för att berätta mer.

Mentor, trainee och elever på Slaka skola hösten 2014.Fotograf: Lennart Lundwall

Mentor, trainee och elever på Slaka skola hösten 2014.

Förra året startade Linköpings kommun, med skolbibliotekschef Catrin Eriksson i spetsen, upp traineeprogrammet för bibliotekarier för att säkra kompetensförsörjningen i kommunens skolbibliotekssatsning. Av 45 sökande från olika lärosäten valdes fyra ut: fyra nyutexaminerade bibliotekarier från Högskolan i Borås.

– Tre av dem har blivit erbjudna fasta tjänster som skolbibliotekarier och det är roligt att de vill stanna kvar hos oss, säger Catrin Eriksson. Jag ser detta som en möjlighet att slussas in i arbetslivet.

Upplägget ser ut som följande: Allt som en bibliotekarie gör, gör även de som deltar i programmet. Till sin hjälp har de mentorer - fokusbibliotekarier - som delar med sig av sina erfarenheter. Placeringen är vid något av Linköpings 18 skolbibliotek inom grundskolan och utbyten mellan biblioteken sker.

– Resultatet av programmet det första året var över förväntningarna på många sätt. Det var så lyckat att vi behåller i princip samma upplägg i år, säger Catrin Eriksson.

Till hösten börjar alltså en ny omgång av traineeprogrammet och Catrin och hennes kolleger är på jakt efter nya talanger. Den 29 januari deltar de på högskolans arbetsmarknadsdag STARK-dagen.

– Vi hoppas att vi ska möta så många som möjligt av sistaårsstudenterna på bibliotekarieutbildningen. Vi pratar gärna med alla men de som tar examen 2015 är intressanta för höstens traineeprogram.

Läs mer om STARK-dagen den 29 januari 2015

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Lennart Lundwall