Huvudmeny
Elisabet Klingenstierna

Elisabet åkte till Nederländerna för mer kunskap

Under sina utlandsstudier läste Elisabet Klingenstierna kurser fokuserade på att starta eget företag. Kurser som inte ingick i hennes utbildning, men blev ett bra komplement.

Vart var du på utlandsstudier?

– Jag har varit i S’Hertogenbosch i Nederländerna. En stad som ligger ungefär en timme från Amsterdam.

Elisabet Klingenstierna
Ålder:
23 år
Vad vill du bli när du blir stor?
Host för min egen talkshow. 
Vad läser du helst?
Deckare 

Hur togs du emot under utbytet?

– Jag tyckte att bemötandet på min högskola var jättebra. Alla var väldigt måna om att de internationella studenterna skulle känna sig som hemma och att vi skulle integreras med de holländska studenterna. Vi blev uppdelade i klasser som till största delen bestod av holländska studenter. De internationella utbytesstudenterna började med att ha en introduktionsdag med ett möte om praktikaliteter och senare på kvällen hade vi olika aktiviteter för att vi skulle lära känna varandra.

Vilken typ av kurser läste du?

– Jag läste delar i en utbildning som heter International Entrepreneurship där kurserna var utformade för att passa studenter som vill starta eget. Under mitt utbyte fick jag starta ett företag tillsammans med holländska studenter vilket var jättekul. Kurserna vi läste fungerade som stöd och komplement till företaget. Många av kurserna vi läste var roliga och intressanta, bland annat läste vi Negotiation Skills, International Sales, Multiculture, Management, Procurement med mera.

Vad var det bästa med att åka på utbytesstudier?

– Jag tyckte att det bästa var att känna sig ”hemma” i ett annat land. Jag hade turen att få många holländska kompisar som tog mig under sina vingar och visade mig runt. De gav mig en väldigt bra inblick i ”the Dutch way of life” och fick mig verkligen att känna mig som hemma.

Kan du jämföra hur det var att studera i Nederländerna med här i Sverige?

– I Nederländerna läste jag fler kurser parallellt och hade mer att göra än vad jag har haft under min studietid hemma i Sverige. Jag upplevde dock inte att det var speciellt betungande eftersom kurserna var roliga och gick mycket in i varandra. I Nederländerna har studenterna en mer avslappnad inställning till sina studier än i Sverige.  De oroar sig inte och stressar inte lika mycket som svenska studenter gör. När vi hade tentaperiod hade vi ungefär fem prov i veckan, både muntliga och skriftliga, och misslyckas man med ett prov hade man möjlighet att göra om det igen efter två veckor. Vetskapen om det gjorde att det inte blev lika stressigt under den perioden även om det var ganska mycket att göra.

– Vad det gäller lärarna var jag väldigt nöjd. Mina lärare vad duktiga och hade egna erfarenheter av att starta egna företag så de gav oss många bra tips och idéer. Under lektionerna hade vi både vanliga föreläsningar med powerpoints men vi gjorde också workshops och rollspel.

Hur fungerade det med boende?

– Generellt är det väldigt svårt att få boende i Nederländerna, speciellt under en kortare period. Därför är det bra att vara ute i god tid. Själv hade jag inte ett boende när jag åkte ner utan började med att bo på ett airbnb de första veckorna. Det var väldigt svårt att få boende även på plats men med hjälp av kontakter hade jag turen att hamna i en studentkorridor med holländska studenter.

Vad kommer du sent att glömma från dina utbytesstudier?

– När jag fick följa med på ett bröllop.

Har du några tips till andra studenter som vill studera utomlands?

– Ett klassiskt, men bra tips är att vara ute i god tid med boende! I övrigt så tycker jag att det är bra att lära känna studenter som bor i staden du ska plugga i. De kan lära dig mer om kulturen, landet och om du har tur, bjuda med dig till sina smultronställen. 

 

Text: Josefine Bjuvefors
Foto: Privat

Intervjun gjordes i februari 2017