Huvudmeny

Antibiotikaresistens tema på MFS fältstudier i Filippinerna

Karin Dahlin Kretz och Signe Harlén lär sig mer om antibiotikaresistens i Filippinerna. De studerar till sjuksköterska och har genom stipendieprogrammet Minor Field Studies, MFS, fått möjlighet att lära sig hur sjukvården fungerar i ett utvecklingsland samtidigt som de får arbeta med ett ämne som de tycker är intressant och viktigt.

Signe Harlén och Karin Dahlin Kretz.Varför valde ni att åka till Filippinerna?

– Vi valde Asien i första hand, eftersom man där har stora problem med antibiotikaresistens. Att det blev just Filippinerna är för att de talar bra engelska där. Och för att vi fick tag i en kontaktperson i staden Olongapo genom en annan student som varit där.

Vad handlar ert MFS-projekt om?

– Vi undersöker filippinska sjuksköterskors erfarenheter av antibiotikabehandlingar och överanvändning av antibiotika.

Vad har ni kommit fram till?

– Kunskapsluckorna är stora, både bland folk inom sjukvården och bland folk i allmänhet. Många tror att antibiotika kan göra oss människor resistenta mot farliga bakterier. De förstår inte vad antibiotikaresistens egentligen innebär och hur resistensen uppkommer. Antibiotika är något som nästan alla får om de besöker sjukvården. Det ges förebyggande på sjukhuset för att förhindra uppkomsten av bakteriella sjukdomar, och man kan köpa antibiotika på gatan. Många förstår inte att antibiotika inte hjälper vid virus. De flesta som vi har pratat med på sjukhuset uppger att 50 procent av patienterna är resistenta mot någon form av antibiotika och i vissa fall har man inte kunnat behandla patienter som burit på bakterier som är varit resistenta mot alla former av antibiotika. I Filippinerna är fattigdomen enorm och det är dyrt med läkare och sjukvård. Detta gör att många självmedicinerar och avbryter kuren för tidigt så fort de känner sig friska och tänker att de inte vill slösa bort det lilla de har när de ändå inte är sjuka.

Hur har ni blivit bemötta?

– Vi har blivit fantastiskt bemötta överallt, alla är mycket hjälpsamma och trevliga.

Karin Dahlin Kretz och Signe Harlén
Studerar: Sjuksköterskeutbildning, årskurs 3
Utbytesprogram: Minor Field Studies i Olongapo, Filippinerna höstterminen 2015.

Hur kan MFS-studierna hjälpa er i framtida studier eller arbete?

– Man får en ökad förståelse och empati för de olikheter som faktiskt finns mellan olika länder och för hur väl sjukhusstandarden i Sverige är och vilka fantastiska förhållanden vi lever under. Förhoppningsvis värderar även arbetsgivare detta och ser att vi är drivna och inte rädda för nya saker.

Hur förberedde ni er inför era MFS-studier?

– Vi läste på om landet och talade med andra som varit iväg på MFS, men det är svårt att förbereda sig helt för det man faktiskt möter. Vi hade jobbat undan mycket av vårt teoretiska arbete genom att skriva så mycket vi kunde på uppsatsen innan vi åkte, vilket var väldigt bra, för det gör att vi får mer tid till annat också och verkligen njuta av tiden här.

Hur tillbringar ni fritiden?

– Vi har varit ute och rest med lokalbefolkningen och tittat på risfält och gårdar. Vi har ridit, seglat och rest en del i landet. Och så har vi haft tid festa lite och vara på stranden. Vi har bland annat snorklat och Karin ska börja kite-surfa.

Har ni några goda råd till andra som funderar på MFS?

– Förbered er ordentligt och välj ett ämne som intresserar er. Våga fråga och var ödmjuk inför de skillnader ni möter på fältet. Tålamod med att hitta en bra kontaktperson är också viktigt, för det kan ta mycket tid och vara svårt att få till.

Karin och Signe bloggar om sina MFS-studier.

Läs mer om Minor Field Studies – MFS.

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

2015-12-07