Huvudmeny
Jasmina Bihel och Khatima Fathoni

Khatimah och Jasmina skrev sitt examensarbete på Mauritius

”Att få vara med om en MFS-resa var det som gjorde det värt att gå igenom all möda som det tar att skriva ett examensarbete".

Genom stipendieprogrammet Minor Field Studies (MFS) kunde Khatimah Fathoni och Jasmina Bihel skriva sin kandidatuppsats på plats på Mauritius.

Vad var det som gjorde att ni sökte MFS?

– För att kunna äta kakan och ha den kvar samtidigt. Vår utbildning erbjöd en utbytestermin samtidigt som vi skulle ha praktik så vi bokade ett möte med den internationella koordinatorn för att få mer information om utlandsvistelser. När vi nämnde att vi helst ville studera utomlands och därefter praktisera hemma i Sverige för att öka möjligheten att få ett jobb efteråt informerade hon oss om MFS-stipendiet som hon uppmuntrade att vi sökte till.

Vart åkte ni och hur bodde ni?

– November 2015 flög vi ned till Mauritius, en ö utanför Afrikas kust med nästan lika många invånare som Stockholms tätort. Eftersom Mauritius hade många vackra stränder var det precis där vi ville bo så innan vi flög ned hade vi ordnat så vi kunde hyra en lägenhet i sju veckor nära stranden i Pereybère i norra delen av landet. Våra sista två veckor spenderades på ett hotell vid stranden i en stad längre söderut i ren semesteranda.

Hur förberedde ni er inför resan?

– Sida (som står bakom stipendiet) höll en obligatorisk förberedelsekurs innan sommaren som gav oss väldigt mycket att tänka på både inför och under resan, exempelvis att skanna in sidor ur en bok för att slippa bära med sig tunga böcker och att skriva så mycket av uppsatsen innan avresan. På så kan man enbart fokusera på resultatet och därmed hinna med att uppleva så mycket av landet det bara går. Innan vi åkte iväg hittade vi en kontaktperson som skulle hjälpa oss att ordna intervjuerna när vi väl kommit på plats för att förenkla vårt arbete något.

Hur var det att vara på plats?

– Att vara på plats var inte alls som vi trodde, till att börja med trodde vi aldrig att vi skulle ha något problem med språket eftersom engelska är deras officiella språk, men när vi väl kom dit uppdagade det sig att det var just det, ett officiellt språk som landets lagar står skrivet i. En del av befolkningen hade inte ens lärt sig engelska utan talade enbart kreol som är franskbaserat. Språkbarriären blev lite av en svårighet eftersom vi inte hade förberett någon tolk till intervjuerna.

– En annan svårighet kom från att vara van vid det byråkratiska Sverige, där allting ska gå rätt till och följa en viss process, då det krockar med den avslappnade kulturen som råder i landet. Folk dök inte upp till intervjun, för de hade glömt bort att vi hade en tid bokad och de som väl dök upp var minst en halv timme sena, eftersom de inte gick efter klockan på handleden utan efter så kallad "African time", där man lever utan bekymmer och dyker upp när man känner för det. När vi sedan skulle slå oss ner för att ställa våra frågor togs vi till deras personalrum, där folk går ut och in hela tiden och där massa oljud förekommer. Men det är en lärdom vi tagit med från resan – att ta seden dit man kommer.

Vad var svårast och roligast?

– Det var den lägre levnadsstandarden som är i ett utvecklingsland. Mauritius är bland de rikaste afrikanska länderna sett till BNP per capita, men är trots det fortfarande ett land som har mycket kvar att utveckla. I lägenheten där vi bodde kryllade det av myror och kackerlackor, vattnet var antingen iskallt eller skållhett och den trådlösa uppkopplingen var obefintlig. En av de roligaste upplevelserna vi hade var när vi besökte en djurpark och gick in i ett inhägnat område för att få klappa på både stora och små lejon.

Vad gör ni idag?

– Idag jobbar vi båda inom Göteborgs Stad, Jasmina som HR-administratör och Khatimah som administratör inom äldreomsorgen.

Största nyttan med MFS efteråt?

– Den största nyttan som vi fått med från MFS är att vi har fått en inblick i en helt annan kultur, ett annat land med helt andra värderingar. Det lärde oss att vara mer accepterande i det förhållningssättet som förekommer i andra kulturer.

Varför ska andra studenter söka stipendium för MFS?

– Att få vara med om en MFS-resa gjorde det värt att gå igenom all möda som det tar att skriva ett examensarbete. Det har i vissa stunder känts extra jobbigt när man har fått skriva om syftet för tionde gången, men det hade känts minst lika jobbigt hemma i Sverige. Skillnaden var att nu fick vi fick upptäcka ett annat land och minnena från det tar vi med oss resten av livet.

Läs mer om stipendieprogrammet MFS
Minor Field Studies (MFS)
MFS är ett SIDA-finansierat stipendieprogram med syfte att öka svenska studenters intresse för globala utvecklingsfrågor och att verka i globala sammanhang. Fältstudien genomförs under minst åtta veckor i ett utvecklingsland och resulterar i ett examensarbete eller en uppsats.

Sista ansökningsdag inför våren 2018: 31 oktober

Läs Jasminas och Khatimahs kandidatuppsats på Administratörprogrammet - Women in Mauritian Politics - Consequences of Women's Increased Representation.

Jasminas och Khatimas egna reseberättelse kan du hitta på Universitets- och högskolerådets webb.


Text: Erika Danielsson
Foto: Privat

Pulicerades oktober 2017