Huvudmeny
Malin Nilsson.

Erasmuspraktik förbereder Malin för ett globaliserat samhälle

Malin Nilsson pausar i utbildningen till civilekonom och gör Erasmuspraktik som HR-administratör i Lissabon. Efter en termins utbytesstudier fick hon mer smak och ville stanna kvar i Portugal. Hon sökte och fick ett extrajobb för studenter på företaget Siemens. Det slumpade sig så att en praktikplats just då öppnades.

Malin åkte på utbytesstudier till Lissabon i Portugal under vårterminen 2015. Där föll hon för kulturen och alla öppna och hjälpsamma människor – och stränderna. Efter utbytesterminen bestämde hon sig för att stanna kvar lite längre. Av en slump fick hon syn på en annons om att företaget Siemens sökte någon som vill jobba extra bredvid studierna. Den chansen nappade hon på direkt.

Malin Nilsson
Studerar: Civilekonom, årskurs 4
Erasmus utbytesstudier: Vårterminen 2015 i Lissabon, Portugal
Erasmus praktik: På Siemens i Lissabon, december 2015-maj 2016

När hennes chef tipsade om att de skulle öppna upp för att ta mot praktikanter från Sverige var hon inte sen att ansöka om Erasmus praktikstipendium. Nu är hon tillbaka i Lissabon och praktiserar som HR-administratör på Siemens för Sverige och Norge.

Vad får du göra under praktiken?

– Jag svarar i telefon och på e-post i alla typer av frågor som kan komma in till HR-avdelningen. Jag arbetar i HR-systemet SAP, ett omfattande program sammankopplat med ekonomiavdelningen, där man registrerar avslut, nyanställningar, konsulter och andra förändringar som sker. Jag jobbar också i ett mindre projekt mot Norge där jag är den första i Portugal som handlägger deras reseräkningar. Jag kommer även att hantera en del rapporter som ska skickas regelbundet samt agera backup i vissa processer.

Hur har man tagit emot dig på praktikplatsen?

– Väldigt bra, svenskar som befinner sig utomlands tenderar att bry sig om varandra mer än vad man gör hemma i Sverige. Om jag behöver hjälp med något som är utanför jobbet är mina kollegor alltid där och hjälper till. Det kan handla om allt från att skaffa skattenummer till att få tag i kardemumma till kanelbullar. Kardemumma är en väldigt sällsynt krydda här!

Hur kommer praktiken till nytta?

– Eftersom vi lever i ett väldigt globaliserat och dynamiskt samhälle tycker jag det viktigt att vara förberedd på detta. Att spendera över ett år i Portugal har gett mig mer förståelse i mötet med nya kulturer och samtidigt uppskatta det jag har. På praktiken lär jag mig hur ett helt HR-system fungerar på ett företag med 360 000 anställda. Det gör att jag som ekonom förstår vikten av processflöden, ansvar, deadlines och kommunikation. Jag får också utbildning i HR-systemet SAP som används av de flesta stora företag idag, vilket ses som en stor merit av många arbetsgivare. Att jobba i Portugal och i den omväxlande arbetsmiljö en HR-avdelning är kommer göra det lättare för mig att anpassa mig på framtida arbetsplatser, samtidigt som jag redan nu har kontakter över hela världen.

Har du några tips till andra som funderar på att söka stipendium till Erasmuspraktik?

– Sluta vara så himla svensk och bara göra vad man ”borde” göra. Ansök! Man kan inte få mer än ett nej och möjligheten att få ett praktikstipendium kommer troligen inte igen.

Läs mer om Erasmus praktik.

Text: Solveig Klug
Foto: Privat

2015-12-02