Huvudmeny
Mikael Holvik

Alla frågetecken reds ut förr eller senare


Utbildningen Affärsinformatik med inriktning mot internationell marknadsföring och IT är perfekt för Mikael Holvik, eftersom ett års studier utomlands ingår. På så vis får han utlopp för sina olika personligheter, trygghetsnarkomanen Mikael och upplevaren Mikael.

Varför valde du en utbildning vid Högskolan i Borås?

– Efter ett år i Norge låg jag i soffan hos min bror och kryssade i alla möjliga utbildningar som lät intressanta för mig. Borås, staden där jag hade gått gymnasiet lockade, men tre år i den kändes länge. Affärsinformatik med inriktning mot internationell marknadsföring och IT var perfekt, eftersom ett års studier utomlands ingår i utbildningen. På så vis får jag utlopp för mina olika personligheter, trygghetsnarkomanen Mikael och upplevaren Mikael.

Nu är du och dina klasskompisar i Shanghai. Hur var välkomnandet? 

– Vi blev presenterade för personalen på universitetets International Office och de har varit väldigt hjälpsamma med olika saker, som ansökan av uppehållstillstånd, polisärenden och tolkning med mera. De fick oss att känna oss väl omhändertagna redan från början. Jag förstår folks oro innan man åker på något sådant här, men alla frågetecken reds ut förr eller senare när man väl har kommit på plats. 

Mikael Holvik 
Ålder: 22
Pluggar: Affärsinformatik med inriktning mot internationell marknadsföring och IT (IMIT)
Blir glad av: Nya resmål, fjällvandring och god mat
Längtar efter: Att bli lite äldre
Ett ord som beskriver mig: Kreativ
Läser just nu: Nyhetssidor, bloggar och sociala medier
Lärde jag mig nyligen: Att de lokala invånarna i Shanghai i genomsnitt lever på 30 kronor per dag och klarar sig på detta

Hur ser en vanlig dag ut?

– På vardagar går vi i skolan från tio till tre. Jag går upp och promenerar till tunnelbanan, som tar cirka en timme till campus. När jag kommer hem vid fyrasnåret brukar jag byta om till träningskläder för att gå och träna. Sedan blir det middag och plugg eller kanske ett eller två avsnitt av teveserien Rederiet. En ledig dag promenerar jag hellre runt i staden och bygger upp min lokalkännedom, testar en ny restaurang, äter baozi, xiaolongbao eller dumplings.

Hur bor du? 

– Boendet har vi löst själva med hjälp av en klasskompis som har kontakter i Kina sedan tidigare. Vi bor i Shanghais downtown och kunde inte haft ett bättre läge. Om man inte har sådan tur som vi har haft, har universitetet kontakter som hjälper till att hitta lägenheter för ett litet arvode. Det har inte varit problem för någon i klassen att få boende. 

Vad är det bästa med University of Shanghai For Science and Technology (USST) och vad är det bästa med Högskolan i Borås? 

– Det bästa med universitetet i Shanghai är att det ärligt talat är relativt enkelt att klara kurserna som utbytesstudent. Jag förminskar inte det faktum att man såklart måste prestera även här, men det känns som att det är mer fokus på närvaro och att man är engagerad under lektionerna. Det bästa med Högskolan i Borås är att det är lite mer ordning och reda, man jobbar mer självständigt och allt känns mer uppstyrt.

Vad kommer du aldrig glömma? 

– Att jag under året har blivit mycket ärligare och rakare som person. Jag har tagit del av den kinesiska storstadsmentaliteten på ett sätt som jag kommer bära med mig framöver. I en sådan här storstad blir man mer anonym och bryr sig mindre om vad folk tycker och tänker. I vissa fall är vi väldigt taniga i Sverige vad gäller konflikter och man kanske inte vågar säga vad man tycker direkt till en person, detta har jag blivit mycket bättre på.

Vad har du för tips till andra som vill studera utomlands? 

– Det klassiska ”ha tålamod”, speciellt i början. Du kommer med största sannolikhet sakna svensk frukost och det matutbud du är van vid, men inse att Sverige finns kvar och att det inte hinner hända så mycket hemma på ett år. I värsta fall får du se till att få besök av släkt eller vänner, så att de kan ta med sig starkost och smör till dig. 


Text: Rebecca Lindholm
Foto: Privat

Publicerades i april 2016