Huvudmeny
Sara Souad Lundgren

Sara skaffade nya erfarenheter på andra sidan jorden

Vanligtvis studerar Sara Souad Lundgren till administratör i Borås, men de senaste månaderna har hon befunnit sig i Filippinerna. Genom stipendieprogrammet Minor Field Studies (MFS) kunde hon skriva sitt examensarbete i ett utvecklingsland.

Varför valde du utlandsstudier?

– Jag älskar utmaningar och ville utforska en ny världsdel. MFS lät som en bra möjlighet för mig, och när jag väl fick reda på att jag fick stipendiet blev jag både chockad och glad. Det var himla härligt med tanke på att ansökan tog både tid och energi.

Du åkte till Filippinerna, berätta kort om dina första intryck!

– Jag landade i huvudstaden Manila där jag bodde första månaden. Jag möttes av en riktig storstad med ständigt trafikkaos och överdrivet antal bilar. Bara på vägen från flygplatsen till lägenheten var det stopp i trafiken flera gånger.

Vad var det bästa med utlandsstudierna?

– Hela utmaningen har varit väldigt spännande – att bygga upp nya kontakter, öva upp språkkunskaperna, lära sig om nya kulturer och se hur människor från andra världsdelar har det egentligen.

Kort om Minor Field Studies (MFS)
MFS är ett SIDA-finansierat stipendieprogram med syfte att öka svenska studenters intresse för globala utvecklingsfrågor och att verka i globala sammanhang. Fältstudien genomförs under minst åtta veckor i ett utvecklingsland och resulterar i ett examensarbete eller en uppsats.

Och det sämsta?

– Att komma tillbaka hem till Sverige efter att ha sett mycket fattigdom, många gatubarn och tiggare och bara lägga allt bakom sig.

Har utlandsvistelsen förändrat dig på något sätt?

– Jag har fått upp ögonen för saker som jag har tagit för givna och den har fått mig att uppskatta alla förmåner som finns i Sverige som andra länder saknar.

Har du några tips till andra som vill åka?

– Köp ombokningsbara flygbiljetter! Du vet aldrig vad som kan dyka upp eller komma i vägen. För egen del fick jag åka ett par dagar senare än planerat på grund av att mitt visum var försenat, trots att jag hade ansökt två månader i förväg.

Vanligtvis studerar du på Administratörsprogrammet, hur är utbildningen?

– Utbildningen är i stort sett väldigt bra. Just nu är vi ute och praktiserar inom olika offentliga förvaltningar under en hel termin. Det är väldigt bra för då hinner du lära dig arbetsuppgifterna ordentligt och skaffa dig både meriter och referenser. När det gäller själva utbildningen har vi väldigt många kunniga och drivna lärare och intressanta kurser.

Var ser du dig själv om fem år?

– Jag ser mig själv som svensk ambassadör utomlands. Eller så kanske jag har fast anställning på något kontor inom offentlig förvaltning i Sverige.

Läs mer

Läs mer om stipendieprogrammet MFS

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Privat

Publicerades i mars 2017