Huvudmeny
Stina Björquist 3:a från vänster

Stina tog chansen och åkte till Turin på utbytesstudier

Idag läser Stina Björquist masterutbildning i textilteknik, men under sina kandidatstudier på textilingenjörsutbildningen åkte hon till Turin, där hon fick uppleva mycket mer än bara Italien.

Hur kom du på att du ville åka på utbytesstudier?

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för språk, kulturella utbyten och att träffa nya människor. Efter studenten bodde jag därför två terminer i Frankrike där jag läste franska. Så när chansen erbjöds att på nytt testa vingarna med utbytesstudier inom textilingenjörsutbildningen var det en självklarhet för mig att åka iväg. Jag hade redan under de två första åren på högskolan läst extra kurser i italienska på kvällar och på distans för jag tycker det är ett väldigt vackert språk. Så när det blev dags att välja land kändes valet lätt.

Stina Björquist
Ålder: 25 år
Vad vill du bli? Någon som gör något gott för andra 

Vad är det bästa med utbytestudier?

– Det absolut bästa med utbytesstudier är de fantastiska vännerna jag har fått från andra kulturer. En del har jag fortfarande kontakt med nästan dagligen och jag har träffat många av dem. Jag är så tacksam för den tid vi delade tillsammans under utbytet och därför skapades band som är väldigt starka även efter att man kommit hem. Väl i Turin umgicks jag gärna med italienare för att öva min italienska, men jag träffade också några svenskar i Turin och vi ses ganska ofta. Det är kul att känna vänner i Sverige som man har delat speciella upplevelser med, som att till exempel ha bakat ett pepparkakshus föreställande "La Mole" - Turins mest kända byggnad.

Hur fungerar studierna där, skiljer det sig från hur man studerar här hemma?

– Att studera i Italien skiljer sig från att studera i Sverige. Det kan vara bra att vara beredd på att det kan vara annorlunda i landet man åker till så att det inte blir en stor grej när man väl är iväg. I Italien har man ofta muntliga tentor där man ensam med professorn ska redogöra för vad man har lärt sig i kursen. Själv var jag faktiskt väldigt nervös för den enda muntliga tentan jag hade, men i slutändan visade det sig att det var den som gick allra bäst. Något jag verkligen uppskattade i Italien var laborationerna och framförallt de många studiebesök vi gjorde. Vi var bland annat iväg och besökte företaget som tillverkar karosserna till Ferrari i kolfiber och till anrikt ullväveri som gjorde fina tyger till Gucci och Prada.

Hur har det fungerat med boende?

– Jag bodde väldigt bra, bara ett stenkast från det största torget och stadens hjärta, Piazza Vittorio Veneto. Mina två rumskompisar var italienskor och vi lagade ofta mat och umgicks tillsammans. Jag lärde känna en av dem under en italiensk språkkurs som jag läste sommaren innan högskolekurserna började. Jag kan verkligen rekommendera att läsa en språkkurs, även grundkurser. Då kan man få hjälp med boende tills man har byggt upp ett kontaktnät och kan hitta något annat. Sedan får man en bättre inblick i kulturen bara av att lära sig några ord och seder. I Italien måste man absolut veta vilken kaffe- eller glassort man ska beställa.

Vad gjorde du på fritiden under utbytesstudierna?

– Jag umgicks med både utbytesstudenter och många italienska vänner. Vi fixade middagar ihop, ofta med internationellt tema. Genom att lära känna utbytesstudenterna fick man testa mat från världens alla hörn: Argentina, Brasilien, Iran och många fler. Italienarna gjorde pasta och tiramisù och jag gjorde köttbullar och kanelbullar. Vi hittade också på många aktiviteter som att åka skidor, vandra och klättra i berg. Det var magiskt att vakna på 3600 m.ö.h. en solig dag i oktober. Mina resor och utflykter i Italien är minnen för livet som jag aldrig kommer att glömma!

Har du några tips till andra som vill åka på utbytesstudier?

Mina tre bästa tips:
- Våga gå din egen väg och gör din egen resa! Det är ditt utbyte och ingen annans.
- Kolla upp i förväg vilka kurser som erbjuds, eventuellt hur de är upplagda och hur examinationen går till.
- Var modig och tänk att det mesta ordnar sig!

 

Text: Josefine Bjuvefors
Foto: Privat

Intervjun gjordes i februari 2017