Huvudmeny

Ekonomi

Det är inte alltid lätt att få pengarna att räcka när man är student.

Det bästa sättet att få en överblick över sin ekonomi är att göra en budget. På konsumentverkets hemsida finns tips och råd kring vad en kan tänka på när det gäller privatekonomin under studietiden. Konsumentverket har en broschyr ”Koll på pengarna” som innehåller råd och tips om din ekonomi. 

Det finns också möjlighet att fylla i konsumentverkets budgetkalkyl (extern länk).

 

Studiemedel

Du kan bara få studiemedel under den tid du studerar. Det innebär att du inte får studiemedel under sommaruppehållet om du inte läser en sommarkurs. Du kan heller inte få ersättning från a-kassan om inte dina studier är helt avslutade. Du behöver alltså planera för hur du skall få inkomst under sommarmånaderna.  

Om du arbetar extra under tiden som du studerar finns det gränser för hur mycket du får tjäna får att få studiemedel. Det högsta belopp du får tjäna utan att din rätt till studiemedel minskas kallas för fribelopp. Tjänar du mer än fribeloppet minskas din rätt till studiemedel med högst 61 procent av den del som överstiger fribeloppet. Vill du veta vilka gränser som gäller för fribeloppet så kan du läsa på csn.se.

När du tar studielån får du inte utbetalning av samma summa varje månad, som om du har en fast månadslön eller studiebidrag under gymnasietiden. Ibland dröjer det lång tid mellan utbetalningarna, till exempel vid sommaruppehållet. Då är det viktigt att fördela pengarna så att de räcker till nästa utbetalning.

Du som har barn och studerar kan du få tilläggsbidrag. Läs mer om tilläggsbidrag på csn.se (extern länk).

Läs mer om studiemedel för dig som studerar på högskola på csn.se (extern länk).

 

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk under studietiden ska du göra en anmälan till försäkringskassan ifrån första sjukdagen. Du kan läsa mer på försäkringskassan.se om hur det fungerar med ersättning när du är sjuk under din studietid. CSN kan ta hänsyn till att du varit sjuk när de prövar dina studieresultat. Då är det viktigt att du har sjukanmält dig till Försäkringskassan och fått din sjukperiod godkänd. Tänk på att du behöver ha ett läkarintyg om du är sjuk längre än 7 dagar.

Om du är sjukskriven på deltid kan du bara få studiemedel för den tid du studerar, inte för den tid du är sjukskriven.

Om du både arbetar och studerar finns särskilda regler för sjukpenning.

 

Vill du prata med någon av oss om din ekonomi under studietiden är du välkommen att höra av dig och boka en tid. Skicka e-post till kurator@hb.se