Huvudmeny

Tentaångest

Nästan alla studenter spänner sig inför tentamen eller annan examination.

Ibland blir spänningen så  hög att det kan kännas outhärdligt. Det kan t.ex. vara att man blir så orolig att man varken kan äta, sova eller tänka på något annat veckorna innan. Andra blir blockerade och trots att man läst massor inför tentamen är kunskapen som bortblåst när man sitter med provet framför sig. Det kan vara svårt att ”tänka nytt” i en sådan situation och hitta lösningar på problemet.

Hotet om att man kan misslyckas, kanske inte prestera så bra som man vill, blir till en stressreaktion i kroppen som blockerar din förmåga att ta det lugnt och använda dig av din logiska förmåga. Kanske är hotet att misslyckas större om du redan tidigt lärt dig att du måste prestera allt vad du kan för att vara värd någonting. Kanske blev du underkänd på en tidigare tentamen och spänner dig extra därför.

Ibland räcker det att få berätta för någon hur jobbigt det känns för att en del av spänningen skall släppa och många tar hjälp av vänner och familj. Vill man inte det eller behöver lite mer hjälp att fundera kring vad just du kan göra för att minska din oro så är du välkommen till oss på studenthälsan. Vi har erfarenhet av vad det innebär att vara student och har mött många studenter med tentamensångest.

Kontakta kurator på studenthälsan för mer information.