Huvudmeny

Tobak och snus

Tobak och snus är stora bovar när det kommer till din hälsa. Att sluta röka eller snusa ger enbart goda effekter som bättre sömn, mindre risk för sjukdomar, bättre kondition, bättre andedräkt.

Du kan! Det går att sluta röka eller snusa! Vad som krävs av dig är motivationen att sluta och möjligheten att få stöd och hjälp om du behöver! Vilka är dina motiv för att sluta röka? Är det för att må bättre, få bättre kondition, för att spara pengar eller något annat? Vad finns det för fördelar just för dig med att sluta?

Vid ett rök- eller snusstopp, bestäm dig för ett fimpardatum 2-4 veckor fram i tiden och använd den tiden till att förbereda dig för stoppet. Berätta för din omgivning och försök förändra dina vanor som att t.ex. röka/snusa på andra tider och platser och hoppa över någon cigarett/prilla. Ta sedan inte ett enda bloss eller en enda snus efter ditt stoppdatum. Vänta ut suget som ofta försvinner efter några minuter. Ett glas vatten kan hjälpa. Rör gärna på dig så mycket du kan. Hitta alternativ till snusning eller rökning. Abstinensen kan upplevas som besvärlig men efter 3-4 veckor brukar den avta och vinsterna blir allt tydligare. Belöna dig vid framgång. Ta hjälp av nikotinläkemedel (plåster, tuggummi m.m.) vid behov, dessa lindrar besvär vid rökstopp och fördubblar chansen att lyckas, det är mycket viktigt att ta full dos. Fråga på apoteket, nikotinläkemedel finns att köpa receptfritt.

Det finns hjälp att få om du behöver. Till Studenthälsan kan du komma för att få rök- eller snusavvänjningsstöd eller så kan du kontakta din vårdcentral. Sluta röka linjen kan du också ringa till. De som svarar där är utbildade tobaksavvänjare och samtalet till dem är gratis. 1177 Vårdguiden har också en tjänst som kallas Rökfri där du via datorn eller mobilen kan få hjälp att bli av med beroendet. 

Sluta Röka Linjen (extern länk)
1177 Vårdguiden Rökfri (extern länk)

Nu finns Fimpaaa! Sveriges första app för unga som vill sluta röka.

Fimpaaa! är en app som peppar, stöttar och ger konkreta tips till den som vill sluta röka. Med Fimpaaa! blir det lätt att ta makten över sitt röksug. Appen är gratis och laddas enkelt ner till mobil eller surfplatta via Appstore och Google Play.
http://www.umo.se/fimpaaa

När man laddat ner appen får man svara på frågor om sin rökning för att skapa en egen profil. Var och en får sedan personligt anpassade meddelanden som påminner, peppar och ger tips.
Fimpaaa! innehåller också:
- Övningar som hjälper den som är röksugen.
- En räknare som visar hur länge man varit rökfri.
- Filmer och möjligheter att ladda upp egna klipp.
- Tips på hur man kan belöna sig själv när det har gått bra.
- En räknare som visar hur mycket pengar man sparat på att inte röka. 

Fimpaaa! bygger på ett danskt program framtaget av Kraeftens bekämpelse, den danska motsvarigheten till Cancerfonden. Appen har använts i 10 år och utvärderats med mycket goda resultat. I Sverige har den vidareutvecklats i ett samarbete mellan UMO, målgruppen, Non Smoking Generation och Psykologer mot tobak. Fimpaaa! har finansierats av Folkhälsomyndigheten och förvaltas av UMO.