Huvudmeny
Bokstäver i House of Knowledge

Måndagsföreläsningar

Välkommen på Studentcentrums måndagsföreläsningar på temat Hållbar student. Syftet med föreläsningarna är att bidra till en mer hållbar studietid och framtid. 

Alla tillfällen för våren är nu genomförda! Det kommer inom kort information kring om måndagsföreläsningarna fortsätter i höst.

Tid: Måndagar kl. 15:15–16:00
Plats: A315
Anmälan: Ingen föranmälan krävs
Samtliga föreläsningar ges på svenska 

Genomförda tillfällen

15 januari: Alla cv:n kan bli bättre!

Ansvarig: Karriärservice

22 januari: Förbered dig inför STARK-dagarna

Ansvarig: Karriärservice

29 januari: Att studera med funktionsvariation – hur får jag det att fungera?

Under föreläsningen får du som har en dokumenterad funktionsvariation veta vilka möjligheter det finns att få stöd under din studietid här hos oss. Du får även veta hur de olika stöden fungerar. Även du som funderar över om du har en funktionsvariation men ännu inte blivit utredd är välkommen.
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer samt dyslexipedagog

5 februari: Prokrastinering – sluta skjuta upp och börja jobba!

Föreläsning om uppskjutandebeteende hos studenter. Vi går igenom prokrastinering i studiemiljö – vad det är och hur vi kan göra annorlunda. Fokus under föreläsningen är att du ska få syn på ditt eget beteende och framförallt få strategier om hur du kan göra annorlunda.
Ansvarig: Studenthälsan

12 februari: Att jobba i grupp – glädje eller plåga?

Vad är det som avgör om ett grupparbete funkar eller inte? Bra gruppdynamik hur får vi till det? Hur påverkar olika personligheter i en grupp utfallet? Vi kommer gå igenom olika teorier och tankar kring detta samt ge konkreta tips på hur ni kan lägga upp en plan för ett lyckat grupparbete.
Ansvarig: Karriärservice

19 februari: Våga tala – om talängslan

Föreläsning om talängslan hos studenter.  Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala helgkurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen. 
Ansvarig: Studenthälsan

26 februari: Viktigt att veta inför tentamen

Snart är det dags för tentaveckor, men vad behöver du som student egentligen ha koll på inför din tenta? Vi går igenom vad du behöver tänka på och göra inför din tenta.
Ansvarig: Studentexpeditionen

5 mars: Studieteknik – skapa goda studievanor! 

I föreläsningen/workshoppen om att skapa goda studievanor kommer vi att beröra hur dina vanor och din målsättning samt din planering kan bidra till att du på ett mer medvetet sätt kan påverka ditt pluggande. 
Ansvarig: Studievägledningen

12 mars: Information om språkpedagogiskt stöd

Här får du reda på mer om vilka olika typer av språkpedagogiskt stöd som Högskolan i Borås erbjuder och på vilket sätt du kan ha nytta av det.
Ansvarig: Språkpedagogiskt stöd.

19 mars: Alla cv:n kan bli bättre!

Ansvarig: Karriärservice

26 mars: Tips och trix – textbearbetning

Många examinationer bygger på skriftliga inlämningar och ofta skriver man ihop. Då kan det vara bra att veta hur man på bästa sätt kan hantera sin text. I den här miniföreläsningen får du enklare tips på några olika användbara funktioner för att bearbeta och formatera text som finns i ordbehandlingsprogrammet Word.
Ansvarig: Språkpedagogiskt stöd.

2 april: Ingen föreläsning, Annandag påsk

Annandag påsk, och därmed ingen föreläsning

9 april: Sömnskola – hjälp till bättre sömn

Vi kommer bl.a. att ta upp sömnens olika faser, vad som händer i hjärnan och kroppen när vi sover och vad man kan göra själv för att förbättra sin sömn.
Ansvarig: Studenthälsan

16 april: Mindfulness – vad är det och vad är det bra för?

Att vara mindful är att vara medvetet närvarande, att vara här och nu. Mindfulness kan beskrivas som motsatsen till att gå på autopilot och har visat sig ge flera positiva effekter. Genom att träna mindfulness kan vi t.ex. förbättra vår koncentrationsförmåga, bli bättre på att reglera våra känslor och minska vår stress. Under föreläsningen får du en kort introduktion till vad mindfulness är och hur du kan komma igång. Vi gör en övning tillsammans. 
Ansvarig: Studenthälsan

23 april: Rekrytera utan cv – en fluga eller här för att stanna?

Idag ser vi hur företag och organisationer hittar nya sätt att rekrytera. Det kan handla om allt mer riktade aktiviteter från  traditionell headhunting, studentprojekt, tävlingar, auditions, genom speeddating, sociala medier etc. Det finns de inom rekrytering som menar att cv är död och att vi har en webb full av "cv kyrkogårdar". Detta är något som vi kommer diskutera under 45 minuter.
Ansvarig: Karriärservice

30 april: Ingen föreläsning, klämdag

Klämdag och därmed ingen föreläsning

7 maj: Compassion – självmedkänsla

Hur låter din inre dialog? Är du dömande och sträng emot dig själv och andra eller är du omsorgsfull och tillåtande i ditt tankemönster? Hjärnan uppfattar en kritisk inre dialog som ett hot vilket ökar oro och stress. Compassion handlar om att bemöta sig själv och andra med omsorg och förståelse, vilket minskar oro och stress.
Ansvarig: Studenthälsan