Huvudmeny
Bokstäver i House of Knowledge

Måndagsföreläsningar

Välkommen på Studentcentrums måndagsföreläsningar på temat Hållbar student. Syftet med föreläsningarna är att bidra till en mer hållbar studietid och framtid. 

Alla vårens tillfällen är nu genomförda!

Tid: Måndagar kl. 12:10–12:50
Plats: A315
Anmälan: Ingen föranmälan krävs
Samtliga föreläsningar ges på svenska.

Genomförda tillfällen

28 januari: Mingelskola

Bli en avslappnad och medveten nätverkare genom vår mingelskola. Vi kommer ge dig tips och trix på hur du kan utveckla din förmåga att ta kontakt med nya människor, systematisera kontakterna och därmed utöka ditt nätverk. Bra aktivitet att besöka inför arbetsmarknadsdagarna STARK.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

4 februari: Våga tala – om talängslan

Föreläsning om talängslan hos studenter.  Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala helgkurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen. 
Ansvarig: Studenthälsan

11 februari: Att studera med funktionsvariation – hur får jag det att fungera?

Under föreläsningen får du som har en dokumenterad funktionsvariation veta vilka möjligheter det finns att få stöd under din studietid här hos oss. Du får även veta hur de olika stöden fungerar. Även du som funderar över om du har en funktionsvariation men ännu inte blivit utredd är välkommen.
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer samt dyslexipedagog

18 februari: Våga tala – om talängslan

Föreläsning om talängslan hos studenter.  Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala helgkurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen. 
Ansvarig: Studenthälsan

25 februari: Studieteknik – skapa goda studievanor! 

I föreläsningen/workshoppen om att skapa goda studievanor kommer vi att diskutera och visa på hur dina vanor och din målsättning samt din planering kan bidra till att du på ett mer medvetet sätt kan påverka ditt sätt att studera och därmed förbättra ditt lärande. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

4 mars: Snabbläsning - går det att förbättra sin läsning?

Mycket att läsa! Det är svårt att veta vad som är viktigt inför t.ex. en tenta, vågar jag hoppa över litteratur? En läsmodell kan hjälpa dig att ta dig an läsningen som kan bidra till en struktur för dig som inte vet vart du ska börja. Vi diskuterar och testar lite olika sätt som kan hjälpa till att öka hastigheten på läsningen men det är också ett sätt att bli medveten om hur du läser. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

11 mars: Alla CV:n kan bli bättre

Ditt CV och ditt personliga brev är oftast den första kontakt du har med en arbetgivare. Under föreläsningen kommer du få tips på hur kan gå tillväga när du skriver en bra ansökningshandling. Du får tips på hur du kan tänka inför att du skriver ditt CV samt vilken information som är bra att lyfta i ett CV.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

18 mars: Prokrastinering – sluta skjuta upp och börja jobba

Föreläsning om uppskjutandebeteende hos studenter. Vi går igenom prokrastinering i studiemiljö – vad det är och hur vi kan göra annorlunda. Fokus under föreläsningen är att du ska få syn på ditt eget beteende och framförallt få strategier om hur du kan göra annorlunda. Ansvarig: Studenthälsan

25 mars: Vidare studier – vad kan det ge dig?

Funderar du på att studera en magister/master, doktorandstudier, annan påbyggnadsutbildning eller fristående kurser? Vi går igenom vad som krävs, hur du kommer in och vad det kan ge dig för möjligheter. I framtiden kommer det krävas mer av livslångt lärande och att vi bättrar på vår kompetens under hela yrkeslivet. Är det på grund av arbetslivets föränderliga krav? För personlig utveckling? För att byta bana eller öka dina yrkesmässiga möjligheter? Kan det ge mer i lönekuvertet?                                          Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

1 april: Sömnskola – hjälp till bättre sömn //INSTÄLLD

Vi kommer bl.a. att ta upp sömnens olika faser, vad som händer i hjärnan och kroppen när vi sover och vad man kan göra själv för att förbättra sin sömn.
Ansvarig: Studenthälsan

8 april: Att hitta jobben som inte finns

75% av alla jobb får via kontakter, rätt eller fel? Denna föreläsningen tar upp lite tips och trix kring hur du hittar de dolda jobben. Tips på bra hemsidor, sökvägar samt hur du kan vidga ditt nätverk
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

15 april: Compassion – självmedkänsla

Hur låter din inre dialog? Är du dömande och sträng emot dig själv och andra eller är du omsorgsfull och tillåtande i ditt tankemönster? Hjärnan uppfattar en kritisk inre dialog som ett hot vilket ökar oro och stress. Compassion handlar om att bemöta sig själv och andra med omsorg och förståelse, vilket minskar oro och stress.
Ansvarig: Studenthälsan

29 april: Alla CV:n kan bli bättre

Ditt CV och ditt personliga brev är oftast den första kontakt du har med en arbetgivare. Under föreläsningen kommer du få tips på hur kan gå tillväga när du skriver bra ansökningshandling. Du får tips på hur du skall tänka inför samt vilken information som är bra att lyfta i ett CV.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen