Huvudmeny

Studentcentrums måndagsföreläsningar på temat Hållbar student

Höstterminen 2017 

Tid: Måndagar kl 15:15-16:00

Plats: A315

Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Samtliga föreläsningar ges på svenska 

27 nov - Självledarskap - att förstå och leda sig själv 
En förkortad version av vår workshop Sealfleader - att leda sig själv och andra. Vi kommer genomföra en värderingsövning samt en övning kring styrkor och svagheter. Vi kommer sen diskutera hur detta kan användas som ett verktyg i framtida val. 
Ansvarig: Karriärservice

4 dec - Uppsatsskrivande
Hur överlever man uppsatstiden? Här får du lite tips och råd för att hantera uppsatstiden på bästa sätt.
Ansvarig: Språkpedagogiskt stöd.

11 dec - Rekrytera utan CV - en fluga eller här för att stanna?
Idag ser vi hur företag och organisationer hittar nya sätt att rekrytera. Det kan handla om allt mer riktade aktiviteter från  traditionell headhunting, studentprojekt, tävlingar, auditions, genom speeddating, sociala medier etc. Det finns de inom rekrytering som menar att CV är död och att vi har en webb full av "CV kyrkogårdar". Detta är något som vi kommer diskutera under 45 minuter.
Ansvarig: Karriärservice

Tidigare föreläsningar

11 sept- Att studera med funktionsvariation - hur får jag det att fungera?
Under föreläsningen får du som har en dokumenterad funktionsvariation veta vilka möjligheter det finns att få stöd under din studietid här hos oss. Du får även veta hur de olika stöden fungerar. 
Även du som funderar över om du har en funktionsvariation men ännu inte blivit utredd är välkommen.
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer

18 sept - Mindfulness – vad är det och vad är det bra för?
Att vara mindful är att vara medvetet närvarande, att vara här och nu. Mindfulness kan beskrivas som motsatsen till att gå på autopilot och har visat sig ge flera positiva effekter. Genom att träna mindfulness kan vi t.ex. förbättra vår koncentrationsförmåga, bli bättre på att reglera våra känslor och minska vår stress. 
Under föreläsningen/workshopen får du en kort introduktion till vad mindfulness är och hur du kan komma igång. 
Ansvarig: Studenthälsan

25 sept - Studieteknik – skapa goda studievanor! 
I föreläsningen/workshoppen om att skapa goda studievanor kommer vi att beröra hur dina vanor och din målsättning samt din planering kan bidra till att du på ett mer medvetet sätt kan påverka ditt pluggande. 
Ansvarig: Studievägledningen

2 okt - Våga tala – om talängslan
Föreläsning om talängslan hos studenter.  Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala helgkurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen. 
Ansvarig: Studenthälsan

9 okt     - Hitta på webben och i Ladok  
Hur hittar du ditt resultat i Ladok och var anmäler du dig till en tenta? Vi guidar dig genom Ladok och visar även nyttig information för din studietid på webben. 
Ansvarig: Studentexpeditionen

16 okt   - Viktigt att veta inför tentamen
Snart är det dags för tentaveckor, men vad behöver du som student egentligen ha koll på inför din tenta? Vi går igenom vad du behöver tänka på och göra inför din tenta.
Ansvarig: Studentexpeditionen

23 okt - Att jobba i grupp - glädje eller plåga?
Vad är det som avgör om ett grupparbete funkar eller inte? Bra gruppdynamik hur får vi till det? Hur påverkar olika personligheter i en grupp utfallet? Vi kommer gå igenom olika teorier och tankar kring detta samt ge konkreta tips på hur ni kan lägga upp en plan för ett lyckat grupparbete.
Ansvarig: Karriärservice

6 nov - Prokrastinering - sluta skjuta upp och börja jobba!
Föreläsning/workshop om uppskjutandebeteende hos studenter. Vi går igenom prokrastinering i studiemiljö - vad det är och hur vi kan göra annorlunda. Det kommer att finnas tid att fundera över sin egen situation.  
Ansvarig: Studenthälsan

13 nov - Sömnskola – hjälp till bättre sömn
Vi kommer bl.a. att ta upp sömnens olika faser, vad som händer i hjärnan och kroppen när vi sover och vad man kan göra själv för att förbättra sin sömn.
Ansvarig: Studenthälsan

20 nov - Information om Språkpedagogiskt stöd
Här får du reda på mer om vilka olika typer av språkpedagogiskt stöd som Högskolan i Borås erbjuder och på vilket sätt du kan ha nytta av det.
Ansvarig: Språkpedagogiskt stöd.