Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

Bokstäver i House of Knowledge

Måndagsföreläsningar

Välkommen på Studentcentrums måndagsföreläsningar på temat Hållbar student. Syftet med föreläsningarna är att bidra till en mer hållbar studietid och framtid. 

Tid: Måndagar kl. 12:10–12:50
Plats: A315, eller länk via Zoom se vid respektive tillfälle.
Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Samtliga föreläsningar ges på svenska.

VÅREN 2020

OBS Nyinsatt!

Välkomna till återkommande träffar i Zoom på måndagar kl 12.10 - 12.50 den 11, 18, 25 maj och 1 juni.
Vi utgår från era frågor och erfarenheter och diskuterar kring studiestrategier och studieteknik och ger vägledning och tips för att plugga smartare. Vilka utmaningar, fallgropar och positiva erfarenheter har du mött när du pluggar? Kanske särskilt i samband med nuvarande distansstudier. T ex hur planerar jag mina studier på bästa sätt? Hur skapar jag och behåller motivationen och goda studievanor och rutiner? Hur kan jag utveckla och förbättra min läs- och anteckningsteknik?

Här är länk till Zoommötena - https://hb-se.zoom.us/j/68060459498
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

 

Genomförda tillfällen 

27 januari: Alla CV:n kan bli bättre

Ditt CV och ditt personliga brev är oftast den första kontakt du har med en arbetgivare. Under föreläsningen kommer du få tips på hur kan gå tillväga när du skriver en bra ansökningshandling. Du får tips på hur du kan tänka inför att du skriver ditt CV samt vilken information som är bra att lyfta i ett CV.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

3 februari: Att studera med funktionsvariation – hur får jag det att fungera?

Under föreläsningen får du som har en dokumenterad funktionsvariation veta vilka möjligheter det finns att få stöd under din studietid här hos oss. Du får även veta hur de olika stöden fungerar. Även du som funderar över om du har en funktionsvariation men ännu inte blivit utredd är välkommen.
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer

10 februari: Studieteknik - skapa goda studievanor! 

I föreläsningen/workshoppen om att skapa goda studievanor kommer vi att diskutera och visa på hur dina vanor och din målsättning samt din planering kan bidra till att du på ett mer medvetet sätt kan påverka ditt sätt att studera och därmed förbättra ditt lärande.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

17 februari: Våga tala - Om talängslan

Föreläsning om talängslan hos studenter. Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala kurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen.
Ansvarig: Studenthälsan

24 februari: Våga tala - Om talängslan

Föreläsning om talängslan hos studenter. Under föreläsningen får du information om studenthälsans kommande Våga Tala kurs och en del teori kring talängslan. Det är inga praktiska övningar under föreläsningen.
Ansvarig: Studenthälsan

2 mars: Att jobba i grupp - glädje eller plåga?

Hur får man ut det optimala när man jobbar i grupp? Hur påverkas gruppdynamiken av individers olikheter samt hur använder man personlighetstyper på bästa sätt? Teorier kring grupputveckling och grupprocesser varvas med praktiska övningar och avslutas med handfasta råd kring hur ett gruppkontrakt kan utformas. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

9 mars: Vidare studier – vad kan det ge dig?

Funderar du på att studera en magister/master, doktorandstudier, annan påbyggnadsutbildning eller fristående kurser? Vi går igenom vad som krävs, hur du kommer in och vad det kan ge dig för möjligheter. I framtiden kommer det krävas mer av livslångt lärande och att vi bättrar på vår kompetens under hela yrkeslivet. Är det på grund av arbetslivets föränderliga krav? För personlig utveckling? För att byta bana eller öka dina yrkesmässiga möjligheter? Kan det ge mer i lönekuvertet?   
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

27 april: Lässtrategier- går det att förbättra sin lästeknik?

OBS! ges via ZOOM. Du måste använda länken nedan för att kunna följa workshoppen.


Mycket att läsa! Det är svårt att veta vad som är viktigt inför t.ex. en tenta, vågar jag hoppa över litteratur? En läsmodell kan hjälpa dig att ta dig an läsningen som kan bidra till en struktur för dig som inte vet vart du ska börja. Vi diskuterar och testar lite olika sätt som kan hjälpa till att öka hastigheten på läsningen men det är också ett sätt att bli medveten om hur du läser.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

INSTÄLLD: 16 mars: Prokrastinering – sluta skjuta upp och börja jobba

Föreläsning om uppskjutandebeteende hos studenter. Vi går igenom prokrastinering i studiemiljö – vad det är och hur vi kan göra annorlunda. Fokus under föreläsningen är att du ska få syn på ditt eget beteende och framförallt få strategier om hur du kan göra annorlunda.
Ansvarig: Studenthälsan

INSTÄLLD: 23 mars: Kom och snacka om studiestrategier

Oj så mycket nytt! Hur ska jag lägga upp mina studier? Var ska jag börja? Kan jag göra på samma sätt som på gymnasiet? Hur får jag tiden att räcka till? Hur ska jag läsa till första tentan? Om du känner igen dessa frågor och vill diskutera med oss, kom förbi och träffa studie- och karriärvägledare, vi ses i loungen utanför A315!
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

INSTÄLLD: 30 mars: Hitta de dolda jobben

Var finns alla jobb? Tycker du att det är svårt att hitta drömjobbet eller kanske bara till det första jobbet? I den här föreläsningen går vi igenom hur man kan göra för att hitta till de dolda jobben. Du får idéer och tips på hur du kan gå vidare för att hitta de jobb som inte syns (och kanske inte finns ännu). Du får även möjlighet att själv testa hur du ser på olika sätt att söka jobb på. Vad skulle du våga göra för att få ett jobb? Är att prata med grannen att söka jobb? Hur använder du sociala medier – ett sätt att söka jobb?
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

INSTÄLLD: 6 april: Sömnskola – hjälp till bättre sömn

Har du svårt att somna? Är du osäker på om du sover tillräckligt? Den här föreläsningen kommer bl.a. att ta upp sömnens olika faser, vad som händer i hjärnan och kroppen när vi sover och varför det är så viktigt för hälsan och studieresultaten att sova tillräckligt. Vi kommer även gå igenom vad man kan göra själv för att förbättra sin sömn.
Ansvarig: Studenthälsan

INSTÄLLD: 20 april: Compassion – självmedkänsla  

Hur låter din inre dialog? Är du dömande och sträng emot dig själv och andra eller är du omsorgsfull och tillåtande i ditt tankemönster? Hjärnan uppfattar en kritisk inre dialog som ett hot vilket ökar oro och stress. Compassion handlar om att bemöta sig själv och andra med omsorg och förståelse, vilket minskar oro och stress.
Ansvarig: Studenthälsan

INSTÄLLD: 4 maj: Appverktyg som kan underlätta dina studier

Mer information kommer
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer

INSTÄLLD: 11 maj: Självledarskap

Dagens värld är komplex och snabbt förändras vilket kräver olika ledarskapsstilar för att skapa bra team och god arbetsmiljö. Viktigt är då att själv bli medveten om sin ledarstil och vad som gör att du agera som du gör. Workshopen i Självledarskap syftar till att hjälpa dig att finna egen motivation, att ta mer långsiktiga och medvetna beslut och se dig som en ledare genom att skapa medvetenhet om dina personliga värderingar och hur du på bästa sätt kan förstå och kommunicera dessa.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

INSTÄLLD: 18 maj: WISEflow

Ska du skriva digital salstenta i WISEflow eller är du bara nyfiken på hur det fungerar?
Fler och fler tentor genomförs digitalt. Många tycker att det känns bra att få skriva tenta på dator medan andra kan känna att det är lite extra nervöst.
Denna workshop ger dig tillfälle att lära känna systemet och du kan ställa de frågor du har kring digital salstenta.
Ansvarig: Studentexpeditionen