Huvudmeny

Måndagsföreläsningar

Välkommen på Studentcentrums måndagsföreläsningar på temat Hållbar student. Syftet med föreläsningarna är att bidra till en mer hållbar studietid och framtid. 

Tid: Måndagar kl. 12:10–12:50
Plats: A315
Anmälan: Ingen föranmälan krävs

Samtliga föreläsningar ges på svenska.

Hösten 2019

16 september: Mingla med oss på Studentcentrum - för en hållbar studietid!

Kom och ta en fika och träffa oss som arbetar på Studentcentrum.  Vi vill ge dig som student en chans att ställa just dina frågor och möjligheten att ta reda på mer om vilket stöd och hjälp du kan få av oss under din studietid. Vi som finns på plats är studie-och karriärvägledningen, studenthälsan, studentombudsman, samordnare för studenter med funktionsvariation samt studentexpeditionen.
Ansvarig: Studentcentrum

23 september: Att studera med funktionsvariation – hur får jag det att fungera?

Under föreläsningen får du som har en dokumenterad funktionsvariation veta vilka möjligheter det finns att få stöd under din studietid här hos oss. Du får även veta hur de olika stöden fungerar. Även du som funderar över om du har en funktionsvariation men ännu inte blivit utredd är välkommen.
Ansvarig: Samordnare för studenter med funktionsvariationer samt Samordnare för studenter med funktionsvariationer med inriktning läs- och skrivsvårigheter

30 september: Studieteknik – skapa goda studievanor! 

I föreläsningen/workshoppen om att skapa goda studievanor kommer vi att diskutera och visa på hur dina vanor och din målsättning samt din planering kan bidra till att du på ett mer medvetet sätt kan påverka ditt sätt att studera och därmed förbättra ditt lärande. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

7 oktober: Att jobba i grupp - glädje eller plåga?

Hur får man ut det optimala när man jobbar i grupp? Hur påverkas gruppdynamiken av individers olikheter samt hur använder man personlighetstyper på bästa sätt? Teorier kring grupputveckling och grupprocesser varvas med praktiska övningar och avslutas med handfasta råd kring hur ett gruppkontrakt kan utformas. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen 

14 oktober: Compassion – självmedkänsla

Hur låter din inre dialog? Är du dömande och sträng emot dig själv och andra eller är du omsorgsfull och tillåtande i ditt tankemönster? Hjärnan uppfattar en kritisk inre dialog som ett hot vilket ökar oro och stress. Compassion handlar om att bemöta sig själv och andra med omsorg och förståelse, vilket minskar oro och stress.
Ansvarig: Studenthälsan

21 oktober: Sömnskola – hjälp till bättre sömn

Har du svårt att somna? Är du osäker på om du sover tillräckligt? Den här föreläsningen kommer bl.a. att ta upp sömnens olika faser, vad som händer i hjärnan och kroppen när vi sover och varför det är så viktigt för hälsan och studieresultaten att sova tillräckligt. Vi kommer även gå igenom vad man kan göra själv för att förbättra sin sömn.
Ansvarig: Studenthälsan

28 oktober: Kom och snacka om studiestrategier

Oj så mycket nytt! Hur ska jag lägga upp mina studier? Var ska jag börja? Kan jag göra på samma sätt som på gymnasiet? Hur får jag tiden att räcka till? Hur ska jag läsa till första tentan? Om du känner igen dessa frågor och vill diskutera med oss, kom förbi och träffa studie- och karriärvägledare, vi ses i loungen utanför A315!
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

4 november: Prokrastinering – sluta skjuta upp och börja jobba

Föreläsning om uppskjutandebeteende hos studenter. Vi går igenom prokrastinering i studiemiljö – vad det är och hur vi kan göra annorlunda. Fokus under föreläsningen är att du ska få syn på ditt eget beteende och framförallt få strategier om hur du kan göra annorlunda.
Ansvarig: Studenthälsan

11 november: Snabbläsning - går det att förbättra sin läsning?

Mycket att läsa! Det är svårt att veta vad som är viktigt inför t.ex. en tenta, vågar jag hoppa över litteratur? En läsmodell kan hjälpa dig att ta dig an läsningen som kan bidra till en struktur för dig som inte vet vart du ska börja. Vi diskuterar och testar lite olika sätt som kan hjälpa till att öka hastigheten på läsningen men det är också ett sätt att bli medveten om hur du läser. 
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

18 november: Vidare studier – vad kan det ge dig?

Funderar du på att studera en magister/master, doktorandstudier, annan påbyggnadsutbildning eller fristående kurser? Vi går igenom vad som krävs, hur du kommer in och vad det kan ge dig för möjligheter. I framtiden kommer det krävas mer av livslångt lärande och att vi bättrar på vår kompetens under hela yrkeslivet. Är det på grund av arbetslivets föränderliga krav? För personlig utveckling? För att byta bana eller öka dina yrkesmässiga möjligheter? Kan det ge mer i lönekuvertet?   
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

25 november: Hitta de dolda jobben

Var finns alla jobb? Tycker du att det är svårt att hitta drömjobbet eller kanske bara till det första jobbet? I den här föreläsningen går vi igenom hur man kan göra för att hitta till de dolda jobben. Du får idéer och tips på hur du kan gå vidare för att hitta de jobb som inte syns (och kanske inte finns ännu). Du får även möjlighet att själv testa hur du ser på olika sätt att söka jobb på. Vad skulle du våga göra för att få ett jobb? Är att prata med grannen att söka jobb? Hur använder du sociala medier – ett sätt att söka jobb?
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

2 december: Alla CV:n kan bli bättre

Ditt CV och ditt personliga brev är oftast den första kontakt du har med en arbetgivare. Under föreläsningen kommer du få tips på hur kan gå tillväga när du skriver en bra ansökningshandling. Du får tips på hur du kan tänka inför att du skriver ditt CV samt vilken information som är bra att lyfta i ett CV.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

9 december: Smaka på mindfulness

Att vara uppmärksam. Att vara i nuet. Använda alla sina sinnen. Allt är ok.
Känner du dig stressad, ostrukturerad och eller rastlös? Vill du hitta sätt att hantera detta på? Kanske för att lyckas bättre i studierna, må bättre, känna dig lugnare. Kom då och testa på Mindfulness!
Mindfulness är ett numera ett vetenskapligt bevisat hjälpmedel vid psykisk ohälsa såsom depression och mild ångest. Vid detta tillfälle får du pröva på några övningar inom Mindfulness samt få veta lite mer om vad Mindfulness är.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen

16 december: Stärk dig inför Starkdagarna

Behöver du lite tips på bra utställare för dig att besöka under mässan. Eller behöver du kanske tips på bra frågor att ställa samt bra avslutande fraser? Kom då och få snabba tips kring CV, hur man kallpratar och nätverkar framgångsrikt samt hur du på bästa sätt, efter mässan, återkopplar till de arbetsgivare du träffat under mässdagarna.
Ansvarig: Studie- och karriärvägledningen 


Bokstäver i House of Knowledge