Huvudmeny
Bild på två studenter som syr

Om Textilhögskolan

Textilområdet är ett av de hetaste yrkesområdena idag. Studenter, lärare och forskare vid Textilhögskolan arbetar med fokus framåt. Det är här framtidens svenska textila under föds.

Det som särskiljer Textilhögskolan från andra textila utbildningar är bland annat tillgången till en maskinpark utöver det vanliga, liksom specialanpassade laboratorier och verkstäder, ateljéer, sysalar och datasalar. Att Textilhögskolan brukar benämnas som en nationell textilhögskola beror mycket tack vare just de arbeten som görs av våra duktiga studenter, lärare och forskare.

Den textila utbildningen i Borås har anor sedan 1866 då den Tekniska Väfskolan grundades. Textilinstitutet tillkom 1936 och överfördes till Högskolan i Borås 1982 som en egen institution. Idag heter vi Textilhögskolan vid Högskolan i Borås och har utvecklats till en, även i ett internationellt perspektiv, resursstark utbildningsinstitution inom det textila området. Vi har dessutom fullständiga forskarutbildningsrättigheter inom textil och mode. 

Textilhögskolan förfogar över en avancerad maskinpark, sysal, textiltryckeri, maskinhallar för vävning och trikåframställning. Idag erbjuder Textilhögskolan sju kandidatutbildningar, en magisterutbildning, fem masterutbildningar och forskarutbildning i textil och mode

Textilhögskolan har genom sitt breda utbud av utbildningar kunnat bygga upp en unik kombination av olika kompetenser inom hela textilområdet, alltifrån hantverk och design till teknik, produktion, ekonomi och marknadsföring. 


Borås - Skandinaviens mest betydelsefulla textilkluster


I Borås finns utbildning, institut, forskning och industri inom mode och smarta textilier samlat på ett och samma ställe

Till filmen!