Huvudmeny
Kollektion från Re:textile

2016-04-15 08:00

Stort steg framåt för Re:textile


Projektet Re:textile har kommit in i en ny fas. Anna Lidström, konstnärlig ledare, har utvecklat åtta olika kollektioner som just nu presenteras för svenska klädföretag.

 – Nu växlar vi upp på alla plan. Vi har utvecklat en ram och ekonomi där vi långsiktigt ska utveckla och inspirera företag att skapa nya arbetssätt och designstrategier, säger Anna Lidström.

Projektet Re:textile bygger på en forskningsstudie gjord av Textilhögskolan vid Högskolan i Borås på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Syftet var att undersöka potentialen för redesign inom textilbranschen i en industriell skala. Studien visar framför allt att det finns en stor potential ur ett företagsekonomiskt perspektiv genom att vara nytänkande inom designprocesser, logistikprocesser och innovativa affärsmodeller. Re:textile ingår i Science Park Borås och har Västra Götalandsregionen som huvudfinansiär.

Syftet med projektet är att minska resursförbrukningen, skapa strukturer för cirkulära flöden inom textilbranschen och utveckla ”design for redesign”: produkter och affärsmodeller för en längre livslängd.

Under hela förra året har Anna Lidström arbetat med att utveckla designstrategier för hur man kan arbeta med redesign och upcycling (återanvändning). Hon har tagit fram åtta kommersiella kollektioner inom olika stilar, alla framtagna med målet att inspirera företag till att börja arbeta med upcycling inom den egna verksamheten. Proverna är baserade på second hand-plagg och överbliven nyproduktion.

– Det kan handla om att lägga till print och brodyr på plagg för att öka värdet och skapa ett nytt designuttryck. Eller att pussla ihop olikfärgade kläder för att skapa en helhet och kollektionskänsla, eller att sy om plagg på mer eller mindre komplicerade sätt. Allt är kopplat till råvarutillgång, förädlingstekniker och varumärksidentitet. På det här sättet kan jag visa hur man redan från ritbordet kan planera för att få ut maximalt av ett klädesplagg under plaggets livslängd, samtidigt som projektet öppnar för alla typer av designlösningar, säger Anna Lidström.

Du har börjat presentera dessa kollektioner för företag inom textilbranschen. Vad har du fått för reaktioner?

– Det har varit tydligt att de har blivit inspirerade och jag har förstått att deras designers längtar efter att få sätta tänderna i något sånt här. Det är inte bara vi som vill utmana de linjära arbetssätten och tankemönstren som finns inom den kommersiella modesdesignen och produktionen.

Anna Lidström, konstnärlig ledare för Re:textileHur känns det att vara en del av Re:textile?

– Det är en förmån att få arbeta inom de här ramarna. Det är särskilt roligt att ta fram de här kollektionerna och sedan kunna bearbeta företagen. För det går att göra redesign kommersiellt gångbart, både modemässigt och affärsmässigt. Det handlar bara om en annan typ av designarbete, kopplat till en annan typ av lönsamhet och logistik. Det försöker vi påvisa för företagen.

Hur ska ni lyckas med det?

– Jag tror det är viktigt att vi anpassar oss efter företagen och undersöker hur vi kan hjälpa just dem, utifrån deras behov, storlek och ekonomi. De hinner inte alltid själva efterforska, eftersom man ofta har slimmade organisationer. Därför vill vi hjälpa dem att hjälpa sig själva, för kompetensen finns där, säger Anna Lidström och fortsätter.

– Vi visar inte bara goda exempel, utan hjälper dem även med affärsmodeller som vi har utvecklat. Vi ger dem verktygen så att de kan börja snickra själva. Jag tror det gäller att vi vågar agera konsulter, för det kommer vi få tillbaka längre fram.

Under året förbereds även ett showroom i Fashion gallery för projektet Re:textile. Än så länge är det inte klart när det kommer att stå färdigt, men förhoppningen är i början av juni i år.

– Det är meningen att det ska bli en smältdegel för hela projektet. En kombination av galleri, konferensrum, bibliotek och makerspace-yta (verkstadsmiljö). Där kommer vi bjuda in till workshops och presentera vad vi gör, säger Anna Lidström.
 

Läs mer

Läs mer om projektet Re:textile

Text: Martin Högqvist
Foto: Jan Berg/Martin Högqvist