Huvudmeny

2016-11-18 08:00

Nytt projekt om mode bortom syn


Modevärlden är främst en visuell upplevelse. Trender dyker upp i offentliga miljöer och sprids genom massmedia, bilder och foton. Det är ett universum som en blind eller synskadad person blir exkluderad ifrån. Det nya projektet Beyond Seeing vill hitta svaren på hur blinda och synskadade upplever mode under dessa omständigheter.

Vidmina StasiulyteDeltagarna kommer från modeskolor samt organisationer för blinda och synskadade i Tyskland, Frankrike, Sverige och Belgien. När projektet avslutas i slutet på 2017 kommer det bland annat ha genomförts ett antal internationella workshops samt en utställning.

I slutet på oktober genomfördes den första workshopen, i Paris. Från Högskolan i Borås deltog Vidmina Stasiulyte, doktorand inom projektet ArcInTexETN, och Clemens Thornquist, professor i modedesign.

– Vid vår första workshop diskuterade vi olika sätt att se. Vi tog också fram kreativa angreppssätt på hur mode kan upplevas med andra sinnen än synen, säger Vidmina Stasiulyte.

– Det första mötet var väldigt inspirerande och lovande. Jag tror att vi har potential att skapa något fantastiskt, bidra till icke visuella aspekter av kläder och minska gränsen mellan seende personer och personer med synskador, fortsätter hon.

Blinda och synskadade ger perspektiv till projektet

Emma LindhProjektet kommer ta upp frågor som hur blinda eller synskadade personer känner inför att inte kunna se vad folk har på sig för kläder, eller hur andra reagerar på de kläder de själva bär? Vad står mode för hos en blind person? Och hur upplever man färger, tyger och ytor när man inte kan se?

För att få svar på dessa frågor deltar även personer från fyra organisationer för blinda och synskadade. Emma Lindh är med från organisationen Unga synskadade.

– Jag tycker det är jätteroligt att vara med i projektet och att branschen vill engagera sig. Och jag tror att det kommer att mynna ut i något bra. Det är en stor chans att få göra något spännande, säger hon.

Emma Lindh har en synskärpa på endast 4 procent på ena ögat. Det innebär att det går bra att till exempel måla tavlor (som hon ägnar mycket tid till) om hon står väldigt nära. Men det är svårare att exempelvis läsa på skyltar ute på stan.

Deltagare i projektet
Modeskolor:
Textilhögskolan/Högskolan i Borås (Sverige), Esmod Berlin International University of Art for Fashion (Berlin, Tyskland), Institut Français de la Mode (Paris, Frankrike) och La Cambre (Bryssel, Belgien).
Organisationer:
Unga Synskadade (Sverige), VIEWS International (Belgien), Deutscher Blinden und Sehbehindertenverband (Tyskland) och Fédération des Aveugles (Frankrike).

– Jag tror att det finns ett stort utbud för synskadade eller blinda som vill klä sig bekvämt. Men jag tror att det fattas finesser som gör att det känns roligt att handla kläder även om man har en synnedsättning, säger hon.

Hon hoppas kunna bidra med idéer, som bollplank och med perspektivet från någon som har en synnedsättning.

– Det var jätteroligt i Paris. Bland annat fick vi se en film som kan ge en inblick i hur det är att vara synskadad. Vi fick också skapa kläder av tyll och maskeringstejp, fast med ögonbindel, säger Emma Lindh.

Borås Stad engagerar sig i projektet

Även Borås Stad är med som en partner i projektet.

– Ett deltagande i Beyond seeing är ett viktigt steg i stadens arbete för en inkluderande och hållbar miljö för alla genom textil och mode, säger Jonas Widerström, internationell näringslivssamordnare i Borås Stad.

Text: Anna Kjellsson
Bild: Vidmina Stasiulyte/Jennie Olsson/Privat