Huvudmeny

2017-09-04 14:40

Utställning om Väfskolan och vävutbildningen i Borås


Den 7 september invigs en utställning på Textilmuseet där Väfskolan och vävutbildningen i Borås står i fokus.

Arkivmaterial, studentarbeten och spännande porträtt kommer att visas, bland annat guldtyget till drottning Margaretas klänning och några av de första reproduktionerna av Tutankhamuns kläder. Utställningen visas 7-10 september.

Utställningen invigs av textilkonstnär Annika Ekdahl. Medverkar gör också professor Klas Nyberg från Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. Bakom utställningen står Åsa Haggren, universitetsadjunkt vid Textilhögskolan och Ingrid Moldin, handvävare och fd. bibliotekarie vid Textilhögskolan.

­– Väfskolan var så mycket mer än en utbildning, det var en plats att växa på, inte bara kunskapsmässigt, utan också som människa. Intervjuer med tidigare studenter kommer att visas under utställningen. Intervjuerna visar på hur användbar en utbildning är, där den kunskap som sitter i handen och ögat värderas högt, säger Åsa Haggren.

­– Arbetet med utställningen har framför allt gett oss en stolthet i att ha fått vara en del av denna miljö, avslutar Åsa Haggren.

Utställningen är en del i den jubileumsdag som anordnas 7 september, då vi både uppmärksammar att de textila utbildningarna fyller 151 år och att Högskolan i Borås firar 40 år.

Kontakt: Åsa Haggren, asa.haggren@hb.se Telefonnr: 033-435 4392

Läs mer

Mer om 151 år och jubileumsdagen.

Mer om Högskolan i Borås 40 år.

Text: Annie Klasén