Huvudmeny

2017-09-20 11:51

Lag från Textilhögskolan tävlar i vävning


Att laga mat och baka på tid är numera en populär underhållning. Att väva på tid är inte lika vanligt - men det är just vad som kommer att hända i Växjö i veckan. Där kommer Hanna Lindholm och Margareta Zetterblom från Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås att väva rips under tidspress.

Den 21-23 september anordnas VÄV17, en vävmässa arrangerad av Svenska Vävrådet. I år äger den rum i Växjö, en stad som under tre dagar enligt förhandsinformationen kommer att sjuda av vävning.

5 000-8 000 vävintresserade besökare kommer att ta del av föreläsningar, utflykter, utställningar och produkter. Ett av de mest spännande – och adrenalinladdade – inslagen är ändå vävtävlingen. Fem lag om vardera två personer kommer att väva snyggt, rakt och på tid.

Textilhögskolan ställer upp med ett lag bestående av Hanna Lindholm, universitetstekniker och Margareta Zetterblom, universitetslektor. Vi ringde upp Hanna för att få veta mera om tävlingen.

Hallå där Hanna, vad är det ni ska tävla i egentligen?

- Vi kommer att väva ett stycke rips. Enligt reglerna ska stycket bestå av sex centimeter fåll i varje ända, och en meter väv däremellan. Stycket ska vara i svart och guld men vi får bestämma mönstret själva. De tar tid på hela processen, så vi kommer att varpa, solva, skeda, knyta fram, väva, ta ner och fålla för hand innan vår insats är färdig. 

Hur har ni förberett er på den här utmaningen?

- Vi har övat tillsammans två gånger, och så har jag övat mig på egen hand en gång. Det blir nog någon mer övning innan vi åker till Växjö. Vi har tagit tid, men resultatet är hemligt!

Hur känns det att tävla i vävning?

- Jag känner mig väldigt peppad! Det är ett väldigt roligt initiativ som Margareta Ovelius på Vävrådet har tagit när hon startade detta.  Lite spända är vi förstås. Jag har varit full av adrenalin efter träningarna. Vi har gjort några fel, så det är vi beredda på, men det känns ganska bra.

Fakta

Hanna Lindholm och Margareta Zetterblom väver med början kl. 15:00 på torsdag eftermiddag. Under fredagen väver två lag efter varandra; och på lördag väver de sista två lagen efter varandra.

Tävlingen bedöms efter tid, utförande (mått), formgivning och slutresultat (det allmänna intrycket). 

Vävmässorna anordnas bara vart tredje år, så den som går segrande ur kampen kommer att vara regerande vinnare fram till 2020.

Text: Jenny Bengtsson
Foto: Mostphotos (bilden kommer inte från tävlingen)