Huvudmeny

2017-09-28 14:12

Modestudenter ställer ut i Stockholm


Fredagen 22 september öppnade utställningen ”Mode i fem akter” på Kulturhuset i Stockholm. Utställningen är ett samarbete mellan Kulturhuset och Textilhögskolan och visar utvalda plagg från årets examenskollektioner från Modedesign.

Tretton studenter visar upp sina verk och skapar tillsammans något som är ”lika undersökande och framåtblickande som varierat”, skriver Kulturhuset.

Erika Blomgren, universitetsadjunkt på sektionen för design, berättar mer om utställningen.

– Kulturhuset kontaktade oss innan Fashion Week Stockholm, för att de ville göra utställningen med oss. De var även med under visningen på Fashion Week Stockholm, där jag träffade dem och vi diskuterade genomförandet mer i detalj. Efter visningen återkom de med ett urval av outfits som de ville ha med.  

Du var med på vernissagen, hur känns det nu när allting är på plats?

– Mitt samlade intryck är att det är en fin, välplacerad och väl genomförd utställning på markplan ut mot Sergels Torg där många passerar. Den är enkel, sofistikerad och direkt, och kontexten gör studenternas arbeten ännu starkare. Det var många intresserade som besökte oss på vernissagen så det var väldigt positivt. 

Det roligaste med utställningen är att Kulturhuset frågade oss och att vi har den helt för oss själva under tre månader framöver. Dessutom är det tydligt att det finns ett intresse för vad vi gör. 

Joel Prehn Andersson, en av de medverkande studenterna, berättar hur det  känns att få med ett plagg i ett sådant här sammanhang:

– Det känns jätteroligt. Det är en plattform som är ganska tillgänglig. Utställningen är ett roligt komplement till en visning.

Vad representerar ditt plagg?

– Jag har med en track suit som på något sätt sammanflätar de material som jag använt i relation till konstruktionstekniken. 

Har du sett utställningen själv?

– Nej inte än, men jag ska försöka åka upp och titta på den. 

Dessa studenter medverkar:

Sofie Antonsson, Caroline Moëll, Lena Svensson, Tove Berner-Wik, Caroline Ingeholm, Irma Skjöth Hedlund, Hanna Boström, Anne Krogh Tolstrup, Emelie Jansson, Anna Tåkvist, Jonas Hedström, Joel Prehn Andersson, Florian Meier.

Fakta:

Utställningen, som har fri entré, visas ända fram till nyår.

Text: Jenny Bengtsson
Bild: Erika Blomgren