Huvudmeny

2018-02-08 12:31

Doktoranden Anna Lidström diskuterar hållbarhet med kungligheter


Anna Lidström, doktorand vid Textilhögskolan och konstnärlig ledare för Re:Textiles var nyligen i Stockholm på invigningen av utställningen Creative Industries, där hon bland annat fick möta kronprinsessan Viktoria och prins William.

Hallå där, Anna Lidström! Kan du berätta mer om mötet?

– Mötet var i ljusgården på Nordiska Kompaniet (NK). Där fick vi en pratstund i samband Anna Lidströmmed invigningen av utställningen. Branschfolk, forskare och även finansminister Per Bolund, var på plats för att prata om hur vi i Sverige arbetar med hållbarhet inom modebranschen.

Varför var du inbjuden?

– Jag var där för att berätta om mitt designarbete inom Re:Textiles och om mitt doktorandarbete, nämligen att utveckla uttryck och potential inom ”uppcykling”, alltså det som också brukar kallas Remake. Det handlar om en designdriven utveckling för en cirkulär modebransch, då jag förvandlar gamla plagg till nya och därigenom utvecklar synen på råvara och dess uttryck.

­– Temat för utställningen var hållbarhet, ett ämne som både kronprinsparet och hertigparet brinner för, så det var extra roligt att få diskutera dessa frågor med just dem.

Mötet skedde i samband med invigningen av utställningen Creative Industries. Hur var den?

– Den var intressant, men jag hade gärna sett ännu fler goda exempel lyftas fram. Det är så mycket som händer inom hållbar design just nu.

– Det jag framför allt fastnade för var Sebastian Cox. Han är en möbel- och produktdesigner som utvecklat ett nytt material. En slags blandning av träflis och svampsporer, som har en gummiliknande konsistens och kan bakas till olika former, som till exempel lampor. Ett spännande design- och produktionssätt!

Utställningen Creative Industries är ett samarbete mellan Nordiska Kompaniet och Brittiska ambassaden.

Foto: Anna Sigge och Privat