Huvudmeny

Stina elitsatsar på orientering medan hon pluggar

Stina Nero studerar till textilingenjör och satsar samtidigt mycket på orientering. Hon uppskattar att Högskolan i Borås ger möjlighet till anpassad studieplan och andra förmåner för den som vill elitsatsa inom orientering

Hur kommer det sig att du sökte till högskolans elitsatsning?

– Jag hade redan börjat läsa till textilingenjör när jag hörde talas om satsningen och insåg att det passar mig alldeles utmärkt eftersom jag sedan en tid tillbaka vill satsa mer på orienteringen för att se hur långt jag kan nå. Först tvekade jag lite på grund av ordet ”elit”, men jag sökte och blev antagen och håller nu på att utveckla min orientering.

Vad innebär elitsatsningen?

– Att man får möjlighet att anpassa sin studieplan individuellt efter träningsläger, tävlingar och liknande. Det har jag inte behövt göra ännu. Men också att man får träna ihop med en orienteringsklubb i Borås och får årskort till simhall och konstsnöspår.

Har du använt dig av förmånerna?

– Ja, absolut! Det är framför allt väldigt bra att få träna tillsammans med andra, i Borås finns fler aktiva orienterare än vad det finns i min hemmaklubb Mullsjö. Här får jag till exempel möjligheten att öva mer orienteringsteknik och annat som är svårt att ordna själv.

Det har redan gynnat min träning. För att inte tröttna försöker jag variera träningen så mycket som möjligt och då är det toppen att också kunna gå till simhallen och att utnyttja konstsnöspåren när det passar.

Stina Nero

Hur är det att studera i Borås?

– Jag trivs bra på högskolan och gillar att utbildningen varvar teori med praktisk tillämpning. Sedan tycker jag att stan är trevlig och att omgivningarna är fantastiska för träning. Till exempel Rya Åsar, som ligger så centralt och där det går att springa i vacker miljö och backar av varierande karaktär. För mig är träningen en förutsättning för att jag ska tycka det är roligt att plugga, så träning och plugg berikar varandra.

Är det något som fungerar mindre bra?

– Egentligen inte, men jag har valt att bo kvar i min hemort Bottnaryd och pendla till och från Borås, vilket gör att jag inte får ut så mycket som jag skulle kunna av den här elitsatsningen. Å andra sidan finns det andra fördelar med att bo kvar i sin hemort, så jag ångrar mig inte. Det gäller att planera bra och träna smart och varierat.

Varför valde du att läsa till textilingenjör?

– Min mamma är handväverska och det har smittat av sig så att jag har ett textil- och hantverksintresse. Samtidigt har jag alltid gillat matte och fysik. Textilingenjör är en bra utbildning som kombinerar dessa intressen.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Då hoppas jag få arbeta med tekniska textilier, och inte i första hand mode. Hellre textilier till bilar eller kanske funktionsmaterial. Jag kommer också att fortsätta med handvävning. När det gäller orienteringen har jag som övergripande mål att få springa i klassen D21 Elit vid O-ringen 2018, en klass dit de omkring 80 bästa i åldersgruppen tas ut.

Har du några tips till den som funderar på att söka till elitsatsningen?

– Om du är orienterare och studerar vid Högskolan i Borås eller tänker börja här – sök! Det skulle vara jättekul om vi blev fler. Ett annat tips är att sätta upp konkreta mål för träningen. De ska vara utmanande men ändå uppnåeliga. Sedan jag började med det har jag blivit ännu mer motiverad att träna. Jag har också en regel att jag ska göra något som har med orientering att göra varje dag. De dagar jag inte tränar kan jag till exempel kolla på gamla kartor och andras vägval, vilket också är mycket lärorikt.

 

Text och foto: Lena M Fredriksson

Intervjun gjordes i januari 2017.