Huvudmeny

Föräldraguide

Hej förälder! Är det dags att prata framtid? Vi hjälper dig att förklara meningen med högre studier, så att du blir ett gott stöd i framtidsplaneringen.

Det är toppen att du som förälder vill vara ett stöd för din ungdom och inspirera till högre studier. Men tänk på att han eller hon är myndig och själv måste sköta kontakten med högskolan. 

Till din hjälp har vi satt ihop en steg-för-steg-guide för hur man gör för att börja studera, du kan ställa frågor till oss om sånt som du som förälder funderar på, information om öppet hus och annat bra att ha.

Frågor som förälder
Steg-för-steg-guide
Öppet hus
Studievägledning

Frågor som förälder

När man börjar fundera på att studera på högskolan kan många frågor dyka upp. Kanske du som förälder får frågor från din ungdom som du inte kan besvara? Kanske du har egna frågor som du vill ha svar på? Vi hjälper dig gärna med dina funderingar. Hör av dig till oss via e-post så hjälper vi dig vidare!

Steg-för-steg till att söka till högskolan

Denna steg-för-steg-guide beskriver hur det går till att söka till högskolan. Det kan vara bra för dig som förälder när du ska lotsa din ungdom rätt. 

Datumen som anges gäller när man vill börja studera på hösten. För våren gäller andra datum, se vilka på sidan viktiga datum.

Vilka utbildningar finns det?

Alla våra utbildningar - program och kurser finns listade på webben. Vid varje utbildning kan du läsa mer om vad utbildningen innehåller, när den startar och vad som krävs för att vara behörig. Alla som söker en utbildning behöver ha grundläggande behörighet. Till vissa utbildningar behövs även en särskild behörighet. Allt detta kan du läsa mer om på webbsidan om meriter, betyg och intyg.  Tipsa gärna din ungdom om att boka en tid hos våra studievägledare som kan svara på hans eller hennes frågor.

Högskoleprovet

Du har säkert hört talas om högskoleprovet. En del väljer att göra högskoleprovet för att ha större chans att komma in på den utbildning man valt. Högskoleprovet kan göras två gånger varje år, det är viktigt att anmäla sig i tid. Läs mer om provet på vår sida om högskoleprovet och på studera.nu (extern länk). Du kan också ställa frågor via e-post: hogskoleprovet@hb.se.

Dags att söka utbildning

För att söka en utbildning behöver man göra en webbanmälan. Vid varje utbildning på högskolans webbplats finns en knapp som heter "Till anmälan". När man trycker på den knappen flyttas man till en webbplats som heter antagning.se.  I mitten av mars öppnar webbanmälan för de flesta utbildningar som startar till hösten.

Så här görs en webbanmälan

För att söka en utbildning, behöver den som ska söka skapa ett konto. Läs mer om hur det går till att göra en webbanmälan. 

Sista anmälningsdag

Håll koll på vilket datum som är sista anmälningsdag. Vi har listat viktiga datum för blivande studenter. Om man missar att anmäla sig i tid kan anmälan stänga. Vissa utbildningar håller öppet för sen anmälan. Att anmäla sig sent innebär att man hamnar sist i kön. 

Efter sista anmälningsdag

 I maj och juni behandlas alla ansökningar till högskolan. Det är viktigt att hålla koll på den e-postadress som din ungdom registrerat på sitt konto. Det kommer att skickas ut ett mejl där vi ber användare att gå in och kontrollera att allt stämmer med anmälan. Senare under sommaren kommer antagningsbesked via mejl. Detta behöver man svara på i tid, annars går platsen till någon annan. 

Att registrera sig

Om man har antagits till en utbildning måste man registrera sig. Det kommer att skickas ut information om registrering både med antagningsbeskedet och via mejl. Om man inte registrerar sig i tid så förlorar man platsen på den utbildning man kommit in på.

Dags att börja plugga

Högskolan ser till att din ungdom får all information han eller hon behöver i god tid före terminsstart. På sidorna Ny student finns mer information om allt man behöver veta för dina studier. 

Öppet hus

Varje år håller högskolan Öppet hus. Det är en möjlighet för dig att besöka högskolan, gärna tillsammans med din ungdom. Studenter, lärare och studievägledare finns på plats för att ge dig den information du behöver för att stötta din ungdom. Läs mer om Öppet hus.

Studievägledning

Om din ungdom känner sig osäker på val av utbildning så kan högskolans studievägledare hjälpa till. Det går att boka tid för ett samtal. Kontakta Studievägledningen.