Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

Detaljerad sökning
Detaljerad sökning

Modedesign

180 högskolepoäng, heltid 100%


Utbildning diplomerad inom hållbar utveckling

Anmälningskod: HB-0210A
Första anmälningsdag: 2020-01-24
Sista anmälningsdag: 2020-04-16
Antal platser: 15
Startar: 2020-08-31
Slutar: 2023-06-04
Studieort: Borås
Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs på engelska.
Studietid: Dag

Under modedesignutbildningen lär sig studenterna att behärska hela designprocessen från idé till färdig modeprodukt, både på traditionellt sätt och mer experimentellt. Efter utbildningen går det att direkt börja arbeta på ett modeföretag. Studenterna blir framtidens designers som också har full koll på hållbarhet och hur området kan utvecklas och förbättras.

Innehåll

I början av utbildningen lär studenterna sig hur en traditionell designprocess ser ut och går till. Hur får man idéer och hur utvecklas de?
Därefter tar det experimentella vid, där studenterna ska hitta nya metoder och förhållningssätt. Vilka begränsningar finns? Hur ser en traditionell provdocka ut? Varför? Vilka förutsättningar och vilken syn på kroppen ger det? Hur ser vi på mode i relation till dessa förutsättningar?
Det handlar också mycket om materialkännedom, att lära sig hur man kan få ut det bästa av ett material. Att se hur ett material fungerar på en kropp som är i rörelse och känna till vilka metoder som kan användas för att göra detta så bra som möjligt.
På Textilhögskolan finns mycket välutrustade labb med kunniga och erfarna tekniker, vilket ger möjligheter att testa att förverkliga sina idéer på samma typ av maskiner som finns inom industrin. Det finns också ljusa och rymliga ateljéer där studenterna kan arbeta. Att varje student har sitt eget skrivbord under hela utbildningen är en annan fördel som underlättar arbetet.
Men mode är mer än att skapa plagg: till exempel är det viktigt att känna till och förhålla sig till politiska och sociala koder. Kanske det går att göra uniformer av olika slag på alternativa sätt. Hur skulle de kunna se ut? Studenternas arbete ska utgå från ett kritiskt synsätt på kläder och design, vilket avspeglas i de kollektioner som studenterna visar på modevisningar under utbildningen. Här går det att ta ut svängarna, eftersom plaggen inte är tänkta att direkt köpas in av modeföretag.
Alla examensarbeten från utbildningen visas i en utställning på Textilmuseet i Borås och även på Stockholms modevecka och London Fashion Week. Dessutom deltar många studenter i internationella tävlingar som Design Nest och HM Design Award. Att få möjlighet att visa sitt arbete för en professionell och internationell publik ger många positiva effekter, som erkännande, kontakter och givande feedback.
Efter utbildningen är det många som studerar vidare och tar en masterexamen. Andra får jobb hos olika modehus eller startar egna företag. Praktikperioden under tredje året ger ofta bra kontakter för eventuell anställning.

Utbildning diplomerad inom hållbar utveckling

Vi förbereder dig för att kunna möta dagens samhällsutmaningar, dels i dina framtida professioner och dels som samhällsmedborgare. Därför är det viktigt att hållbarhetsfrågor integreras i utbildningen. Denna utbildning innehåller kurs som är diplomerad inom hållbar utveckling. Det innebär att kursen uppfyller fastställda kvalitetskriterier som säkerställer att hållbar utveckling är tydligt sammankopplat med kursplaner och examinationsmoment. Läs mer om hållbar utveckling inom utbildningen.

Utlandsstudier

Det här programmet innehåller möjlighet till utlandsstudier.

Kan vi hjälpa dig?