Huvudmeny
Christian Bartholomäus

Utbildning som utvecklar omvårdnadschefen Christian

Christian Bartholomäus arbetar som omvårdnadschef på Karolinska Universitetssjukhuset, men ville lära sig mer om hållbart och hälsofrämjande ledarskap inom vård och omsorg. Därför valde han en magisterutbildning vid Högskolan i Borås som var klippt och skuren för ändamålet.  

Varför började du studera på magisterprogrammet i hållbar organisering och hälsofrämjande ledarskap inom vård- och omsorg?

– Hållbarhet är något jag saknat i alla organisationer jag tidigare jobbat i och dagens hälso- och sjukvård är så föränderlig att det behövs ett hållbarhetstänk vid förändringar. Jag ville lära mig mer om hur man planerar hållbart och långsiktigt.

Vad innebär utbildningen?

– Att jag kan fördjupa mig inom mitt område ledarskap. Tack vare utbildningen kan jag göra djupdykningar i förändringsarbeten och lära mig nya tekniker och verktyg som jag direkt kan applicera i min verksamhet.

Och vad är det bästa med den?

– Kopplingen mellan teori och praktik. Jag provar genast i praktiken vad jag läst om i teorin och så har jag ett kunskapsutbyte med andra studenter, som beskriver sina problem och sina verksamheter.

Snabbfrågor till Christian Bartholomäus
Bor: Stockholm
Gör: Omvårdnadschef på Karolinska Universitetssjukhuset, FO PrePostOp
Tidigare utbildning: Fil.kand. vid Sophiahemmet Högskola
Vill: Utvecklas och samtidigt utveckla andra
Vågar: Utmana mina medarbetare och lägga ansvaret i rätt knä

Vad tror du att inte så många vet om utbildningen?

– Att den ger oss studenter möjlighet att med hjälp av kurslitteraturen och diskussionsforum prova egna idéer för att förändra våra verksamheter.

Utbildningen ges på halvfart och distans, hur fungerar det att kombinera studier och arbete?

– Jag arbetar heltid som omvårdnadschef och pluggar på distans. Att läsa en magister på det här sättet passar mig utmärkt eftersom jag själv vill bestämma när jag pluggar och hur mycket. Att kunna kombinera studier och arbete ger mig möjlighet att applicera teorin i praktiken utan att vara tjänstledig eller borta från jobbet. Till och med examinationsseminarium genomförs på distans, vilket gör det möjligt att examineras hemifrån. Allt som behövs är uppkoppling och en dator. 

Högskolan i Borås verkar för hållbar utveckling. Är det något som lyfts fram i din utbildning?

Varje delkurs hittills har haft en anknytning till hållbarhet och litteraturen har valts ut utifrån detta ämne. Samtliga diskussioner som vi studenter har återkommer till det och det finns verkligen en röd tråd.

Läs mer om magisterprogrammet i hållbar organisering och hälsofrämjande ledarskap inom vård- och omsorg, 60 hp, här

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Privat

Texten publicerades i april 2017