Huvudmeny

Just nu uppdaterar vi våra utbildningssidor, vilket kan leda till att sidorna inte visas på ett korrekt sätt.

Alva Nordfeldt

Alva vill jobba med något hon älskar – böcker

Alva Nordfeldt har haft ett bokintresse i hela sitt liv och står inte ut med att arbeta med något som ligger utanför hennes intresse. När det var dags för vidare studier var bibliotekarieutbildningen ett givet val.

– Bibliotekarieutbildningen lockade, eftersom jag då får arbeta med något som jag älskar. Jag har även en hunger efter kunskap och information, som den här utbildningen erbjuder i mängder.

Varför blev det studier på Högskolan i Borås?

– Det blev Borås därför att utbildningen verkade bra här och staden verkade fin och hemtrevlig.

Alva Nordfeldt
Från: Sundsvall
Studerar: Bibliotekarie, 180 hp

Vad tycker du om utbildningen?

– Hittills tycker jag att utbildningen är intressant, men den kräver en hel del tålamod. Det skulle vara svårt för den som behöver mycket praktisk lära, då det är mycket att sitta ner, läsa, skriva och diskutera. Mig passar den perfekt, eftersom jag lär mig mer under dessa förhållanden och även intresserar mig för läsning och skrift.

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi läser en del bibliotekshistoria, om hur bibliotek utvecklats genom tiderna och vilka olika byggstenar som driver biblioteken. Vi lär oss om databaser och informationssökning, hur man söker relevant information i databaser som vanligen förekommer på bibliotek. Kurserna omfattar också mycket vetenskapligt skrivande.

Har du några favoritkurser?

– Kurserna i kunskapsorganisation är ganska intressanta. Där får vi lära oss hur man söker information, hur böcker är organiserade i biblioteken och hur man hittar dem via bibliotekskatalogen.

Var sitter du helst och pluggar?

– Jag pluggar helst hemma, där finns inget som kan störa mig.

Vad tycker du om Borås?

– Borås är en otroligt vacker stad som påminner om min hemstad Sundsvall i storlek, och därför känner jag mig också som hemma. Jag blir glad över att det är så mycket konst som dekorerar staden, vilket gör Borås unikt och estetiskt tillfredsställande.

Hållbar utveckling är något som högskolan jobbar mycket med. Märks det i din utbildning?

– Jag har inte tänkt så mycket på hur hållbar utveckling märks i utbildningen, men det kan kanske vara att vi får lära oss en del i våra kurser om hållbar utveckling inom biblioteksväsendet och varför det är viktigt. Jag kan också tänka mig att genom att försöka rekrytera män till kvinnointensiva utbildningar och kvinnor till mansintensiva, så arbetar högskolan med en hållbar utveckling genom att jämna ut dessa klyftor. Från ett miljöperspektiv så arbetar högskolan även aktivt med att källsortera, vilket hela Borås stad gör.

Har du något tips till blivande studenter?

– Plugga inte ihjäl dig! Planera dina studier, så att du även har tid för annat och inte blir less på skolan. Högskolan är en tid för att ha roligt också, så skapa tid för dina nya vänner och allt annat roligt som studentlivet erbjuder.

 

Text: Solveig Klug
Foto: Ulrika Göransson

Intervjun gjordes i december 2016.