Huvudmeny
Lisa Fredin

Fritt, tufft och väldigt roligt på textildesignutbildningen säger Lisa

Vid sidan av studierna jobbar Lisa Fredin för studenternas rättigheter, och anordnar allt ifrån resor till Fashion week till loppisar och studiebesök på olika företag. 

– Det är jättekul. Man behöver få frisk luft, att göra något annat än skolarbetet, säger Lisa Fredin, ordförande i kommittén för textila studenter och blivande textildesigner.  

Lisa Fredin har drygt två terminer kvar innan hon är färdig textildesigner. Hon minns hur hon jobbade med sin portfolio inför att hon sökte till Textilhögskolan, hur hon fick rådet av sina gamla lärare på KV Konstskola att fokusera på det hon var intresserad av, att inte snegla för mycket på andra. Intervju- och provdagen minns hon som ganska stressig. Uppdraget var att designa ett förslag till Textilhögskolans entré. Deadline var senare samma dag. Mitt i arbetet fick hon avbryta för att gå på intervju. Två lärare och en student satt med, frågade vad hon förväntade sig av utbildningen och vad hon ville göra efteråt.
– Det var nervöst först, men släppte snabbt eftersom de var väldigt snälla. I slutet av dagen var jag jättetrött, säger Lisa Fredin. 

Lisa Fredin
Ålder: 21
Bor: Borås
Gör: Läser fjärde terminen på Textildesignutbildningen

Hon kom in, och det är hon glad för idag. Hon beskriver utbildningen som fri, med tuffa, kompetenta lärare och en möjlighet att rikta sig mot ett konstnärligt uttryck.
– Framför allt har jag märkt att utbildningen är bredare än jag först trodde. Textil är ju inte bara mode, utan även inredning och möbler. Vi lär oss mycket som jag inte tänkte på i början, som till exempel tuftning och att göra mönster med strukturer, säger Lisa Fredin. 

Nyligen producerade klassen en utställning på ett galleri i Stockholm, i samarbete med möbelföretaget Svedese. Företaget skickade lådor med restmaterial, spill av textil och läder. Designstudenterna kunde välja uttryck, skulle de utmana företagets profil eller tona ner sig själva?

Inspirerad av ametist

Lisa Fredin gjorde en stor taklampa och en matchande bordslampa i skinn och textil. Hon inspirerades av formen på ädelstenen ametist. I slutändan blev utformningen mer som fjäll, där den stora lampan hade svarta fjäll på utsidan och tonad grå och blå textil på insidan.
– Det kom jättemycket folk och såg utställningen, inte minst företag och konstnärer. Det blir verkligt när man jobbar på det sättet. Flera i klassen har fått frågan om de vill sälja sina produkter, säger Lisa Fredin. 

Vad skulle du ge för råd till någon som funderar på att söka in till Textildesignutbildningen?

– Jag hade själv velat veta att den är bredare än man tänker sig. Du kan söka med vad som helst inom textil, som du har designat. Det kan vara en väv, en klädd stol, eller bara en struktur i textil. Om du funderar på att söka – sök! Det är riktigt, riktigt roligt att gå här. 

Studentkåren berikar studietiden

Vid sidan av skolarbetet är Lisa Fredin engagerad i studentkåren, som ordförande i kommittén för textila studenter. Kåren arbetar för studenternas rättigheter, och ser till att skoltiden blir rikare och roligare. Lisa Fredin lyfter fram studiebesök på Gina Tricot som exempel, dit studenter fått komma för att lösa och presentera en uppgift.
– Det är ett bra sätt att få kritik från de som jobbar med textil varje dag, och inte minst att få in en fot på ett företag. Det är ofta sådant studenterna känner att de saknar, när de kommer ut i arbetslivet.

Text: Lina Färm
Foto: Therese Rosenblad

2015-03-12

Sidansvarig : Solveig Klug

Uppdaterad : 2017-11-30