Huvudmeny
Ikram Haji Hashi

Ikram utbildar sig till världens bästa yrke – barnmorska

Drömmen att bli barnmorska förstärktes när Ikram Haji Hashi fick vara med vid sin lillebrors förlossning. Hon var då 16 år gammal.

– Ända sedan jag var liten har drömmen funnits att jobba med barn. Efter den dagen, då jag var med när min lillebror föddes, var jag fast bestämd på att det var barnmorska jag skulle bli, och här är jag idag.

Ikram Haji Hashi
Från: Somalia, men kom till Sverige som ettåring, har bott i Oslo före studierna i Borås och bor i Borås fram till examen
Studerar: Barnmorskeutbildning, 90 hp
Tidigare gjort: Jobbat som sjuksköterska på BB i Oslo ett par år

Varför valde du att studera vid Högskolan i Borås?

– Rent geografiskt passande det bäst för mig och min familj att studera i Borås. Men har jag också hört mycket bra om högskolan från min syster som också studerar här.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den är fantastisk rolig och spännande.

Vad gör ni på utbildningen?

– Vi gör otroligt mycket. Vi har haft schemalagda föreläsningar och självstudier på distans men även praktisk färdighetsträning på högskolan. Första terminen var det mycket teori. Andra terminen började vi med vår verksamhetsförlagda del av utbildningen, VFU, på förlossningen, barnmorskemottagningen och BB varvat med teoriavsnitt då vi var på högskolan. Den sista terminen bestod till största delen av, VFU. Vi skrev också ett examensarbete om sexuell och reproduktiv hälsa successivt genom hela utbildningen.

Vad tycker du är roligast?

– Allt har varit jätteroligt, men om jag måste välja så säger jag faktiskt att praktiken har varit bäst.

Var sitter du helst när du pluggar?

– Oftast brukar jag sitta på biblioteket för där finns allt jag behöver.

Vad tycker du om Högskolan i Borås?

– Den är bra och fin. Här är fina och fräscha lokaler med stor tillgänglighet till det mesta. Jag har tidigare gått på en annan högskola och universitet, men jag måste nog säga att Högskolan i Borås har varit bäst. Just för att den ligger så centralt och att allt är samlat på en plats.

Vad tycker du om Borås?

– Borås har det mesta man kan behöva, och jag som är så van vid att bo i storstaden tycker att Borås är lagom och bra. Här finns fina naturområden och bra shopping.

Hur ser dina planer för framtiden ut?

– Jag flyttar till Stockholm med min familj efter examen och planen är att börja jobba på en förlossningsavdelning. Det kommer att bli så spännande!

Har du några tips till den som funderar på att utbilda sig till barnmorska?

– Då har du valt rätt! Följ magkänslan för barnmorskeyrket är världens bästa profession. Du kommer inte att ångra dig. En intensiv men otroligt rolig och spännande tid väntar dig. Jag kan med handen på hjärtat säga att mina studier till blivande barnmorska har varit bland det roligaste jag har gjort i mitt liv.

 

Text: Solveig Klug
Foto: Alaa Alshakkour

Intervjun gjordes december 2016.