Huvudmeny

Rebecka drivs av att göra skillnad


Rebecka HolmbergRebecka Holmberg har nyligen tagit examen från högskolans sjuksköterskeutbildning. Hon blev sjuksköterska för att hon vill hjälpa till att rädda liv. Hon arbetar nu på MAVA (Medicinsk akutvårdsavdelning) på Södra Älvsborgs sjukhus.

Vad tyckte du om din utbildning?

– Överlag är jag mycket nöjd med utbildningen. Lärarna har varit fantastiska och generellt sett har föreläsningarna varit intressanta och givande.

Vad var bäst i utbildningen?

– Möjligheten att kombinera teori och praktik. Sammanlagt har jag varit ute på nästan 30 veckors praktik under utbildningen, vilket är guld värt. Ute på fältet har teoretiska kunskaper kunnat sättas på prov vilket är utvecklande.

Varför ville du bli sjuksköterska?

– Jag vill arbeta med människor och framförallt vill jag hjälpa till att rädda liv. En av mina drivkrafter är att jag vill göra skillnad och det är något jag har möjlighet till i det här yrket. Även om en patient är svårt sjuk i livets slutskede kan mitt beteende och bemötande förgylla patientens dag.

Vad har du gjort sedan du slutade på högskolan?

– Jag har varit på semester i Thailand - en perfekt belöning efter tre års slit! Utöver det har jag börjat jobba.

Var det svårt att få jobb?

– Verkligen inte! Jag blev erbjuden varje jobb jag sökte.

Tror du att du kommer att utbilda dig vidare?

– I framtiden absolut, men det får vänta några år. Först vill jag bli trygg i min roll som sjuksköterska. Jag kommer att göra det för att det är givande att utvecklas. Jag gillar tanken att vara otroligt kompetent inom ett visst område. Till det följer även ett stort ansvar vilket också är roligt, drivande och utmanande.

Är det så tufft att arbeta som sjuksköterska som det verkar?

– Tyvärr är det så vardagen ser ut allt som oftast. Det beror naturligtvis även på var man jobbar. Jag har enbart erfarenhet från akutsjukvården och visst är det kaotiskt stundtals.

Hur hanterar du tuffa arbetsförhållanden?

– Jag tar hjälp av mina kollegor och jag tar en sak i taget. Min erfarenhet säger att det inte hjälper att stressa.

Vad är ditt viktigaste tips till de som ska börja läsa till sjuksköterska?

– Häng med från dag ett och när det gäller tentaplugg - gå ihop ett gäng och skriv sammanfattningar tillsammans. Oftast är det alldeles för mycket kurslitteratur för att klara av att bara läsa i böckerna.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

– Att ha möjligheten att hjälpa en annan människa. Det är fantastiskt att känna att man gör skillnad för en annan individ.

Och det jobbigaste?

– Stressen och känslan av att inte räcka till. Jag önskar att jag hade mer tid över till patienterna.

Berätta om en händelse på jobbet som du aldrig kommer att glömma?

– Under min andra dag på bredvidgången blev en av mina patienter akut dålig. Det var det här jag hade fruktat - hur jag skulle hantera det när det väl hände. Mina händer skakade och hjärtat rusade. Jag tog mig samman och gjorde det jag skulle. När patienten var framme på intensivvårdsavdelningen kunde jag knappt stå på benen. Adrenalinpåslaget var enormt!

Text: Anna Kjellsson
Bild: Rebecka Holmberg 

2015-02-20