Huvudmeny

Med anledning av coronaviruset: Högskolan i Borås har förlängt gul nivå till och med 8 november. Gul nivå innebär att verksamheten fortgår men att fysisk kontakt ska minimeras så långt det är möjligt. Undervisningen sker på distans så långt det är möjligt. Håll dig uppdaterad.

”Det är helt underbart att jobba med tonåringar”

När Sofia Ljungqvist väl bestämde sig för att plugga vidare kände hon direkt att läraryrket är hennes kall.

Sofia Ljungqvist– Jag vill kunna göra skillnad. Jag själv hade en skolgång som gick väldigt mycket upp och ner och ansåg inte alltid att jag fick det stöd jag behövde, berättar hon.

När insåg du att du ville bli lärare?

– Jag insåg att jag ville bli lärare ganska sent, inte förrän det var dags att börja söka till universitet eller högskola. Jag funderade egentligen inte så länge, utan kom på ganska snabbt att det var mitt kall här i livet.

Varför just ämneslärare?

– Varför inte? Många blir avskräckta från yrket då vi jobbar med tonåringar, men det många inte fattar är att det är både utmanande och helt underbart att jobba med dem.

Hur långt in i utbildningen har du kommit?

– Till sommaren är jag färdig med mitt fjärde år.

Hur har det varit att läsa en utbildning på nio terminer?

– I början kändes det som om vi aldrig skulle bli färdiga, men nu när det är mindre än ett år kvar till examen kan jag säga att det gått väldigt snabbt.

Varför tror du att utbildningen behöver vara så lång?

– Det är så mycket vi behöver kunna. I utbildningen fokuserar vi inte bara på ämneskunskaperna, utan även på hur vi på bästa sätt lär ut till eleverna.

Vad har varit det bästa med utbildningen?

– Det var vår VFU (verksamhetsförlagd utbildning), att få komma ut och träffa elever, arbeta tillsammans med andra lärare och se hur vardagen kommer att se ut efter examen. Det är något som håller motivationen uppe.

Varför valde du att läsa på Högskolan i Borås?

– För utbildningen skull. I utbildningen här har vi en trippel ämneskombination, något som erbjuds på få ställen i Sverige, men som samtidigt är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden.

Vad har varit bra med Högskolan i Borås?

– Det är en högskola med bra resurser för att klara utbildningen. Det finns nästan alltid någon du kan gå och prata med och be om hjälp. Här finns ett fantastiskt bibliotek med ett bra referensbibliotek, vilket gör att du slipper köpa all kurslitteratur. Sen har vi väldigt bra lärare som är oftast är flexibla och hjälpsamma.

Vad har du för tips till en blivande lärarstudent?

– Hitta en studieteknik som fungerar för dig och skjut för guds skull inte upp saker till sista kvällen. Jag har lärt mig den hårda vägen att det inte fungerar!

Läs mer

Läs mer om Ämneslärarutbildning för grundskolans årskurs 7-9: svenska, engelska, svenska som andraspråk, 270 hp.

Publicerades: 2020-03-31

Foto: Privat