Mer innovationsstöd till forskarna

Jan Tengwall

Nu kan GIO erbjuda ytterligare stöd kring innovation och nyttiggörande med hjälp av en ny innovationsrådgivare. Sedan 1 oktober finns Jan Tengwall på plats.

Jan Tengwall kommer från Göteborg och har tidigare studerat entreprenörskap på Handelshögskolan. Närmast har han arbetat som projektledare för projektet Pods hos GU Ventures. Ett arbete som liknar det han ska göra på Högskolan i Borås.

– Att arbeta som innovationsrådgivare innebär att främja innovation och nyttiggörande samt skapa synergier, något som liknar mitt tidigare arbete i Pods. Jag ska hjälpa forskarna att tidigt i sin process ta fram vad forskningen kan bidra till. Tanken är att de i slutändan ska kunna använda sin forskning till något praktiskt nyttigt.

– Forskarna kan komma till mig om de har en början till en idé, eller om de vill ha hjälp att hitta samarbetspartners, andra forskare eller externa företag. Jag kan också hjälpa till i ansökningsfasen och att hitta utlysningar. Jag ser mig själv som ett bollplank genom hela processen.

Jan kommer, förutom att ge rådgivning, även att bistå med stöd kring ansökningar om regionala medel. Eftersom detta är något som Västra Götalandsregionen vill stärka ytterligare i regionen, finansierar de en innovationsrådgivare vid Högskolan i Borås under tre år. Även Högskolan Väst och Högskolan i Skövde får samma bidrag.

En resvan entreprenör och allsvensk spelare

Innan Jan började studera på Handelshögskolan bodde han och familjen i Kanada, där arbetade han inom eventbranschen och startade även ett eget företag. Innan han började arbeta inom event, var det fokus på något annat, nämligen fotboll och spel i Allsvenskan.

– Jag har spelat fotboll i Blåvitt, och fick efter gymnasiet ett fotbollsstipendium till USA i fyra år. Jag har alltid gillat att resa, och har bott och arbetat i både USA, Australien och Kanada. 2012 flyttade jag och familjen tillbaka till Sverige.

Ledig tid spenderas med de två barnen och på fotbollsplanen, även om det inte blir lika mycket som förr.

– När jag inte arbetar hänger jag med min familj. Även om jag inte är så aktiv i fotbollen längre, finns den alltid med på ett hörn. Jag försöker att komma ut och träna ungdomar lite då och då, och jag håller på en del med talangutveckling. Jag gillar även att resa, även om det inte blir så mycket av det just nu, med nytt hus och nytt jobb.

Kontakta Jan Tengwall.

Texto och foto: Annie Klasén