Denna policy anger förhållningssätt samt regler kring alkohol och droger.
Policyn gäller för samtliga anställda vid Högskolan i Borås liksom, i tillämpliga delar, för alla som utför arbete åt högskolan och inom högskolans lokaler.
För Högskolan i Borås gäller
….nolltolerans mot all form av bruk eller hantering av alkohol och droger. Detta gäller under arbetstid både utanför och inom högskolans lokaler samt utanför arbetstid inom högskolans lokaler. Regler för extern uthyrning se dnr 419-19.
Undantag från detta kan göras vid särskilda tillfällen så som representation och interna evenemang och ska då vara sanktionerat från ansvarig chef för evenemanget. Arbetsmiljöansvarig chef som sanktionerar ett undantag bär ansvaret för att säkerställa en riskfri och säker arbetsmiljö.
Syfte
Syftet med policyn är att tydliggöra ett klart avståndstagande från alkoholpåverkan på arbetstid och all ickemedicinsk användning av narkotikaklassade preparat bland högskolans anställda och därigenom skapa en säker och god arbetsmiljö.
Mål
Målet är en god och säker arbetsmiljö helt fri från alkohol och droger.
Om arbetsgivaren får kännedom om att en medarbetare har en beroendesjukdom, erbjuder Högskolan i Borås stöd och hjälp i form av rehabilitering.
För att uppnå målet gäller bland annat följande regler:
- Att det inte är tillåtet att vara påverkad av alkohol eller droger inom högskolans lokaler under eller utanför arbetstid.
- Att högskolan inte accepterar någon form av eget bruk eller annan hantering av alkohol eller droger på arbetsplatsen.
- Att det inte är tillåtet att under arbetstid vara påverkad av alkohol eller droger oavsett varifrån arbete utförs.
- Att bruk av alkohol på annan tid än arbetstid inte får påverka säkerhet och kvalitet i arbetet.
- Att vid representation gäller måttlighet av alkoholhaltiga drycker. Alkoholfria alternativ ska alltid erbjudas.
- Att alternativt bruk av droger och narkotikaklassade läkemedel som inte är medicinskt motiverat, är ett lagbrott och inte förenligt med en anställning på Högskolan i Borås. Det samma gäller all övrig hantering eller innehav, inom eller utom arbetsplatsen, av sådana preparat.
- Att arbetsgivaren erbjuder stöd till medarbetare som inte förmår att leva upp till dessa regler, med målet att bli av med sitt missbruk och behålla medarbetaren.
- Samverkar med fackliga parter och skyddsorganisationen i arbetet med framtagande av och utveckling av denna policy och handlingsplan samt tillse att den ingår i högskolans systematiska arbete.
- Upprätthålla en god och säker arbetsmiljö helt fri från alkohol och droger i enlighet med det systematiska arbetsmiljöarbetet
- Avsätta resurser för information, utbildning och vid behov rehabiliteringsinsatser.
- Genomföra och följa upp information och utbildning om alkohol och droger.
- Ge stöd till chefer med alkohol- och drogrelaterade frågeställningar.
- Denna policy och handlingsplan ska ses över årligen och vid behov revideras.
- Har ansvar för att alkohol- och drogpolicyn är känd bland sina medarbetare och att alla förstår innebörden och syftet med den.
- Har ansvar för att denna alkohol- och drogpolicy är en del i introduktionen för all nyanställd personal.
- Att utifrån SAM-årshjul och vid den månadens arbetsplatsmöte, gå igenom policyn och ha en öppen dialog om policyns innebörd och vad medarbetarens ansvar innebär.
- Har ansvar för att agera så tidigt som möjligt vid misstanke om att allt inte står rätt till. Detta innebär att undersöka, klarlägga och åtgärda eventuella problem. Mer konkret innebär detta:
- att ha samtal med medarbetaren om konkreta problem, t ex störningar/tillbud i tjänsteutövandet och i relation till andra, eventuell misskötsamhet eller annat
- att dokumentera allt som görs/sägs/avhandlas
- erbjuda stöd
- Har ansvar för att säkerställa arbetsplatsen. Detta innebär att vederbörande har rättigheten till att bedöma om en medarbetare är tjänstbar eller inte. Vidare innebär detta rätten till att avvisa alkohol- och/eller drogpåverkade medarbetare från arbetsplatsen.
- Att samverka med arbetsgivaren för en god arbetsmiljö (Arbetsmiljölagen kap. 3, 1a§).
- Att företräda Högskolan i Borås på ett korrekt sätt.
- Att alltid vara nykter och drogfri på arbetsplatsen.
Vid representation och interna evenemang med alkohol, följa regleringen om måttfullhet och inte skada Högskolan i Borås anseende som arbetsgivare och myndighet
- Att nyttjandet av alkohol eller droger inte får påverka arbetet.
- Att vid konstaterade missbruksproblem delta aktivt i de rehabiliteringsinsatser som arbetsgivaren tar initiativ till.
- Att inte acceptera påverkan av alkohol och droger oavsett varifrån arbete utförs.
- Att inte dölja alkohol- eller drogrelaterade problem för chef.
- Att omedelbart underrätta chef vid misstanke om att en arbetskamrat är alkohol- eller drogpåverkad (Arbetsmiljölagen kap. 3, 4§).
Klicka på Alkohol- och drogpolicy vid Högskolan i Borås inklusive handlingsplan och checklista.pdf för att ta del av det fullständiga dokumentet.