Tips för hemarbete

Webbsidan är uppdateras löpande med nya tips! 

Vi tipsar också via händelser på högskolans instagramkonto "jobbarpahogskolaniboras" - särskilt om vi får tips med kort varsel, så följ oss där!

På sidan finns följande rubriker:

 


 

Tips för distansundervisning

Dessa tips hittar du numera på webbsidan "Tips för distansundervisning".


Tips för hemarbete

Bakgrundsbild i Zoom

Det finns två bakgrundsbilder med högskolans logga som du kan använda som i Zoom. Tänk bara på att du måste sitta mot en enfärgad vägg för att det ska fungera bra med bakgrundsbilden.

Ladda upp en bild: Gå in Zoom-klienten på datorn. Klicka på ditt namn/initialer i övre högre hörnet. Välj ”Settings”. Välj ”Virtual Background”. Klicka på rutan med plustecken, välj ”Add image”. Ladda upp bilden.

När du laddat upp bakgrundsbilden i Zoom, se till att "Mirror my video" inte är ikryssad eftersom bilden då blir omvänd. Om du inte sitter vid en ”green screen”, se till att rutan ”Green screen” inte är ikryssad (observera att detta inte går om du har en gammal dator).

Ladda ner bakgrundsbild med bild på campus (när bilden öppnar sig, högerklicka på den och välj "Spara som bild")

Ladda ner vit bakgrundsbild med högskolans logga i bakgrunden (när bilden öppnar sig, högerklicka på den och välj "Spara som bild") 

Ladda ner vit bakgrundsbild med loggan i ena hörnet (när bilden öppnar sig, högerklicka på den och välj "Spara som bild") 

Digitalt fikarum för alla 

Nu har vi öppnat upp ett stående digitalt fikarum/lounge som är tillgängligt för alla medarbetare via Zoom. Välkommen att titta in och träffa dina kollegor (extern länk till Zoom) 

Har du varit inloggad på Zoom tidigare, klicka på länken så kommer du direkt till loungen.

Har du inte varit inloggad på Zoom tidigare så måste du först starta Zoom enligt den instruktion som finns i lathunden på denna webbsida. 

Du kan också logga in via https://hb-se.zoom.us första gången.

Att tänka på när du arbetar hemma

Missa inte dessa tips för dig som jobbar hemma

Jobba hemma-bingo

Jobbar du hemma just nu? Passa då på att spela vårt "jobba hemma-bingo"! Utmana dina kollegor och se vem som först fyller en rad, eller kanske hela brickan...

Ladda ner bingo-brickan som jpg

Ladda ner bingo-brickan som pdf


Verktyg för hemarbete

Box - fillagrings- och synkroniseringstjänst

En molnbaserad fillagrings- och synkroniseringstjänst från Sunet tillgänglig för anställda.

Information om Box

HB Play - videohantering/-inspelning

HB Play är en tjänst för att hantera och spela in video, tillgänglig för anställda vid Högskolan i Borås. Du kan till exempel använda HB Play för att spela in föreläsningar.

Information om HB Play

Netstorage

Temporärt går det att komma åt G: via: netstorage.hb.se

Information om Netstorage

Zoom - högskolans system för distansundervisning och videokonferens 

Information om Zoom inklusive videoklipp samt lathund för systemet 

Om du, efter att ha kollat på videoklipp och läst lathunden, har några frågor kontakta Ramon Garrote så kan ni bestämma en tid då kan träffas via Zoom genom att logga in i rummet ZOOM UTBILDNING-SUPPORTKontaktuppgifter till Ramon Garrote.

Information om högskolespecifik bakgrundsbild finns under rubriken "Tips för hemarbete".

Säkerhetsproblem med Zoom?

IT konstaterar att det inte finns någon anledning till oro så länge medarbetare använder den Zoom-klient som högskolan tillhandahåller. Du ska alltså inte googla fram en länk till Zoom utan använda den länk du hittar på under "Hitta direkt" på anställdwebben eller öppna Zoom direkt via din dator. Högskolan använder en Zoom-installation genom SUNET och NORDUnet, som är helt skild från den publika Zoom-lösningen (Zoom cloud). Den publika Zoom-lösningen är den som ofta diskuteras i media, speciellt med frågor kring användning av persondata, kreditkort etc. Detta är frågor som vi inte berörs av genom vår separata installation.

Det är dock viktigt att du ser till att Zoom-klienten är uppdaterad. Startar du Zoom från startmenyn på en högskoleinstallerad dator så kommer programmet uppdateras i bakgrunden vid behov. Har du en egeninstallerad Zoom-klient så säger den själv till när den behöver uppdateras, följ de enkla instruktionerna och uppdatera! Tänk också på att inte klicka på okända länkar i mejl eller chatt. 


 

Övergripande system A-Ö

Ta del av en lista över högskolans övergripande system, deras uppgift, hur du hittar dem samt mer information.  För system markerade med * kan du logga in med dina vanliga användaruppgifter.