Scenprogram

Att komma in i dom andras läsningar  

Datum: Torsdag 24/9, kl. 10:20-10:40
Plats: Biblioteks- och berättarscenen. D02:09

Under tre år har Kultur i Väst drivit projektet Sommarboken. 2014 kopplades en forskare in med syfte att undersöka barns upplevelser och erfarenheter av att delta i projektet. Här diskuteras resultatet.

Medverkande: Linnéa Lindsköld, forskare vid Högskolan i Borås
Typ: Scenprogram

Vem älskar e-boken?

Datum: Torsdag 24/9 kl. 14:00-14:20
Plats: Digitala Torget, Digitala Scenen, F-hallen, F02:32

Ett nytt forskningsprojekt har studerat e-bokens utveckling i Sverige under de senaste åren och hur formatet har förändrat förutsättningarna för alla berörda aktörer: författare, publicister, distributörer och läsare. För den inhemska bokmarknaden och den svenska skönlitteraturen har e-bokens ökade tillväxt inneburit nya villkor, spänningar, men också möjligheter. I Sverige köper läsaren oftast inte sina e-böcker, utan lånar dem istället från bibliotek. Detta påverkar såväl förlagens distributionsutveckling som folkbibliotekens budgetar. Hör forskare från projektet diskutera hur förlag och allmänhet ser på e-boken och om vilka konsekvenser dessa attityder har fått och kan få fått för biblioteken.

Medverkande: Annika Bergström och Lars Höglund, SOM-institutet och institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet; Elena Maceviciute och Tom Wilson, Bibliotekshögskolan.
Typ: Scenprogram

Utdelning av Axiells pris för bästa B&I-uppsats

Datum: Torsdagen, 24/9, kl. 17:30-17:40
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D02:09

För tredje året delas Axiells pris ut till en välförtjänt B&I-uppsats på Bibliotekshögskolan i Borås. Prisutdelare: Sophie Grzegorz, Axiell och Alen Doracic, från Bibliotekshögskolan.

Medverkande: Sophie Grzegorz och Alen Doracic
Typ: Scenprogram

Visioner om en framtid i informationsteknikens famn

Datum: Fredag 25/9, kl. 17:00-17:20 
Plats: Digitala Torget, Digitala Scenen, F-hallen, F02:32

Det sägs ofta att det är omöjligt spå om morgondagens framtida digitala liv men Jan Nolin, professor vid Bibliotekshögskolan i Borås, presenterar och granskar här 11 visioner om en framtid där vi alla omfamnas av sofistikerad IT. Samtliga visioner är formulerade av datavetare med tämligen svaga intressen för och kunskaper om de mänskliga sociala aktiviteter som berörs av de tekniska förändringarna. Varför så många begrepp? Hur är de kopplade till varandra? Varför det är så svårt för samhällsvetare och politiker att engagera sig i bilder av framtiden? Och hur mycket ska vi egentligen tillåta att våra sociala aktiviteter styrs av programmerares koder?

Medverkande: Jan Nolin, professor
Typ: Scenprogram