Monterprogram under Bokmässan 2017
Kollegialt lärande – kompetensutveckling eller kollegial korrigering?
I dag lyfts kollegial handledning ofta fram som en effektiv metod för kompetensutveckling bland lärare. Men vad kan kollegialt lärande innebära egentligen? Och är kollegialt lärande alltid av godo? Vilka fällor finns och hur undviker man dem för att möjliggöra en demokratisk praktik? Samtalet är en uppföljning på seminariet med samma namn, där helt ny forskning presenteras.
Tid
11:00–11:20, torsdag 28/9
Plats
B06:71
Medverkande
Lill Langelotz, universitetslektor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås.
Barn, bildning och bibliotek
Folkbildande biblioteksverksamhet för barn har ofta glömts bort, men är idag viktigare än någonsin. Hur kan barn och ungas bildningsarbete och egenmakt se ut idag på folkbibliotek? Hur kan bibliotekarier stödja barn och ungas frivilliga lärande genom sitt läsfrämjande arbete? Samtalet är en uppföljning på seminariet med samma namn.
Tid
11:45–12:15, torsdag 28/9
Plats
B06:71
Medverkande
Linnéa Lindsköld, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Centrum för kulturpolitisk forskning(KPC)/Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås.
Mer om forskningen bakom
Till Linnéa Lindskölds forskarprofil
Folkbibliotekens arbete för och med nyanlända
Samtal med Ola Pilerot, som arbetar som universitetslektor vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås
Tid
13:00–13:30, torsdag 28/9
Plats
B06:71
Medverkande
Ola Pilerot, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås.
Mer om forskningen bakom
Till Ola Pilerots forskarprofil
Att synliggöra det osynliga – hur kan skolbiblioteket ta plats i skolan?
Sedan mer än 20 år tillbaka visar skolbiblioteksforskningen att nära och god samverkan mellan lärare och skolbibliotekarier främjar såväl elevers läsning som deras informationskompetens, MIK och digitala kompetens. Forskningen pekar mot att det handlar om att etablera skolbibliotekets värde och funktion i skolans organisation och lyckas med det ofta utmanande arbetet att förankra en förståelse för skolbibliotekariens specifika kompetens och potential som stöd för undervisningen. Hur kan skolbibliotekarier och lärare på ett effektivare sätt samarbeta? Hur kan skolledare tänka och agera? Samtalet är en uppföljning av seminariet med samma namn.
Tid
14:00 –14:30, torsdag 28/9
Plats
B06:71
Moderator
Ulrika Centerwall, doktorand vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås.
Medverkande
Maria Schedvin, skolbibliotekarie, Louise Limberg, senior professor, Bibliotekshögskolan, Teresia Palander, bibliotekarie och kulturombud, Anna Runberger, gymnasielärare, och Anna-My Zetterberg, gymnasierektor.
Mer om forskningen bakom
Till Ulrika Centerwalls forskarprofil
Till Louise Limbergs forskarprofil
Biblioteksnära forskning –lust att läsa?
Samtal med Jenny Lindberg, universitetslektor vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås, och Malin Ögland, regionbibliotekarie och enhetschef, Regionbiblioteket Stockholm
Tid
15:30–16:00, torsdag 28/9
Plats
B06:71
Mer om forskningen bakom
Till Jenny Lindbergs forskarprofil
E-boken i Sverige
Samtal med Birgitta Wallin, doktorand vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås och Annika Bergström, docent och utredare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation samt vid SOM-institutet, Göteborgs universitet.
Tid
10:30–11:00, fredag 29/9
Plats
B06:71
Mer om forskningen bakom
Till Birgitta Wallins forskarprofil
Fritidshem – förvaring eller grundskolans bästa plats för bildning?
Fritidshem ska erbjuda elever en meningsfull fritid, och detta sett ur varje barns enskilda perspektiv. Men vilka förutsättningar har fritidshem att erbjuda en gemenskap där elever tillsammans med lärare får möjlighet att samtala om erfarenheter, tankar och det som är meningsfullt för just dem? Kort sagt, är fritidshem en plats för bildning? Samtalet är en uppföljning på seminariet med samma namn.
Tid
12:00–12:30, fredag 29/9
Plats
B06:71
Medverkande
Carin Falkner och Ann Ludvigsson, båda universitetslektorer i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås.
Böcker för frihet, kristen tro och demokrati: Birger Forell och den kulturella efterkrigshjälpen till Tyskland
Samtal med Johan Sundeen, som arbetar som universitetslektor vid Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås, och som är docentmeriterad vid Lunds universitet.
Tid
14:30–15:00, fredag 29/9
Plats
B06:71