Hej forskare! Daniel Rudmark

Smarta lösningar för kollektivtrafiken

 

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning handlar om hur företag och myndigheter kan dela med sig av information till utomstående programmerare. Man kan säga att en konsekvens av den ökade digitaliseringen är att vi ständigt är uppkopplade genom exempelvis smarta telefoner och på så sätt kan vi nås i en mängd nya sammanhang.

– Men långt ifrån alla organisationer har råd att möta alla behov och önskemål som kunder och användare har. Då kan ett sätt vara att ge externa programmerare tillgång till organisationens data så att externa aktörer kan bygga många fler, och i flera fall bättre, digitala tjänster än vad organisationen klarar själv.

Daniel Rudmark 
Är: Universitetsadjunkt inom informationsteknologi vid Högskolan i Borås. 
Undervisar i: Informatik – gränslandet mellan teknik, människa och organisation. 
Gillar just nu: Mycket poddar. Allra helst ”60 minuter” med Eric Schüldt. 
Tycker mindre om: Politisk bevisföring på Facebook.
Vågar tro på: Att vi grejar klimatmålen.

Finns det problem med det?

– Ibland gör programmerare detta utan organisationens tillstånd. Ett färskt exempel är sajten ffsbio.se som byggts av en programmerare som tyckte att det var alldeles för omständligt att se vilka filmer som går på vilka biografer på SF:s hemsida. Sådana tjänster utan organisationens godkännande kan bli populära bland användare men orsakar ofta olika typer av tekniska och varumärkesmässiga problem. Min avhandling handlar om hur organisationer kan utforma tekniska och legala gränssnitt så att utvecklingen både kan ske under ordnade former och samtidigt stödja programmerare i deras arbete.

Varför är din forskning viktig?

– Jag har framför allt jobbat med olika aktörer inom kollektivtrafikbranschen i Sverige som behöver öka antalet resenärer för att möta utsläppsmålen. En viktig del av kollektivresandet är att ge korrekt och relevant information om exempelvis förseningar eller hur man reser från punkt A till punkt B. Eftersom kollektivtrafikbolagen i dag delar med sig av sin information till externa programmerare har resenärer en uppsjö av tjänster att välja mellan och flera av dessa har hundratusentals användare varje dag.

– Dessutom har nya, mer nischade tjänster kommit fram, som guidar resenären under hela resan, från hemmet till slutdestinationen. Detta gör det betydligt enklare för exempelvis personer med kognitiva funktionsnedsättningar, som exempelvis ADHD, att åka kollektivt.

Hur ser ditt drömprojekt ut?

– Jag ska jobba med lite av ett drömprojekt i vår. I samarbete med Världsbanken ska jag tillsammans med ett team av andra experter ta fram en generell metod för hur länder kan tillgängliggöra trafikinformation för externa programmerare. Typiskt för de länder som Världsbanken jobbar med är stora trafikproblem men lite information om dem. Om invånarna får tillgång till information kring kollektivtrafik och trafikolyckor är förhoppningen att dessa problem kan lindras.

Har du stött på några fördomar som forskare?

– Nej, egentligen inte. Kanske snarare en lite överdriven respekt!

Vad hade du jobbat med om du inte var forskare?

– Jag jobbade tidigare i IT-branschen så antagligen det.

Vad gör du en vanlig vardagkväll?

– Skjutsar barnen till och från aktiviteter, lagar mat eller springer. Just nu renoverar jag även ett radhus jag precis köpt!

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Daniel Rudmark