Maria Nyström
Senior professor
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Sektionen för vårdvetenskap
Mitt forskningsintresse handlar om existentiella vårdfrågor och forskningsmetoder som möjliggör en nyanserad förståelse av innebörd och mening i vårdrelaterade fenomen. Existentiella vårdfrågor finns inom alla vårdsammanhang och min forskning har rört sig inom flera olika vårdkontext, inte minst i samband med handledning av doktorander. I de projekt där jag har arbetat ensam har intresset för ämnes- och metodfrågor lyfts fram i monografier där vårdvetenskap som teoretiskt ämne har profilerats, och hermeneutik som empirisk metod för vårdvetenskaplig forskning har utvecklats.
Efter att ha disputerat med en avhandling om vardagslivet i skuggan av en psykossjukdom riktades post-doc intresset mot innebörden i att vårda och bli vårdad i en vårdkultur som präglas av standardisering och kostnadseffektivitet. Senare har intresset för existentiella vårdfrågor behandlats i ytterligare en monografi om hur det är förlora sitt språk i samband med stroke och afasi. Hermeneutik som empirisk metod för studier av existentiella vårdfrågor har utvecklats i flera läroböcker, samt i en webbsida med cirka 35 - 45.000 besök i månaden sedan 2007
Uppdrag
- Ledamot av högskolestyrelsen
- Ansvarig för forskningsprogrammet Vård och välbefinnande i samverkan med Högskolan i Skövde
- Högskolan i Borås representant för Vårdforskning i Samverkan i Västra Sverige
Handleder doktorander
Till forskarens publikationer i DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet)
Avhandlingstitel
Allvarligt psykiskt störda människors vardagliga tillvaro (1999). Göteborgs universitet, Institutionen för vårdpedagogik.
