Pågående projekt

För närvarande deltar FoUS i följande projekt:

LEVA-projektet

Start: 2024
LEVA-konceptet har som huvudsaklig målsättning att skapa en meningsfull vardag för boende på vård- och omsorgsboenden. Centralt i sammanhanget är att stärka personalens yrkeskunskap för att på så vis bidra till en meningsfull och stimulerande miljö för de boende. Projektet bedrivs för närvarande i Ulricehamns kommun.

Projektledare: Goran Pauca och Margareta Carlén

Detaljstyrningens janusansikte – en samskapande studie om hemtjänstens villkor utifrån undersköterskors och omsorgstagares perspektiv

Start: 2023
I ett avslutat projekt om hemtjänsten har styrningens konsekvenser tolkats i en referensgrupp som har bestått av forskare, undersköterskor, administrativ personal, chefer, politiker och omsorgstagare (som vi valt att kalla de äldre som får hemtjänst) med preliminära forskningsresultat som underlag.

Dessa diskussioner är upprinnelsen till föreliggande projekt som finansieras av Forte. Under diskussionerna har det framkommit en ambivalens hos såväl omsorgstagare som undersköterskor. Detaljstyrningen begränsar undersköterskornas handlingsutrymme, men samtidigt förhindras att arbetet blir gränslöst. Omsorgstagaren som efterfrågar en mer flexibel hemtjänst samtidigt som detaljstyrningen kan motiveras med rättvisa och en försäkran om att få den beviljade insatsen. Därav beskrivningen av styrningen som ett janusansikte.

Syftet med studien är att studera, förstå och förklara hur styrningen av hemtjänstens kärnverksamhet upplevs påverka det vardagliga arbetets innehåll och praktik sett utifrån såväl undersköterskornas som omsorgstagarnas perspektiv. I en samskapande forskningsprocess vill vi bidra till att utarbeta nya styrformer som kan tillgodose såväl undersköterskornas som omsorgstagarnas behov.

Projektledare: Marita Flisbäck
Medverkande forskare: Margareta Carlén och Danka Miscevic

Brukardelaktighet och brukarinflytande: Sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad

Start: 2023
Projektet fokuserar på brukarinflytande och brukardelaktighet för och med personer med funktionshinder. Syftet med projektet är att bidra med kunskap om hur brukarinflytande och brukardelaktighet, både som individuell och kollektiv praktik, med personer med funktionshinder kan samskapas i praktiken. Fokusgruppsdiskussioner och intervjuer med brukare, medarbetare och chefer på Sociala omsorgsförvaltningen planeras att påbörjas under mitten av 2023.

Projektledare: Erik Eriksson

Organisering av digital inkludering

Start: 2023
Studien belyser organiseringen av en insats för digital inkludering för äldre i Borås stad. I studien genomförs intervjuer med politiker, tjänstemän och seniorer som deltagit i insatsen i syfte att belysa vad som påverkar utformningen och utfallet av arbetet. Projektet genomförs i nära samarbete med styrgruppen för FoU Sjuhärad och berörda tjänstemän i Borås stad.

Projektledare: Julia Carlsson

Vad professionen gör som datorn inte kan

Start: 2023
Studien är ett forskningsprojekt med extern finansiering av Forte som löper under tre års tid med start hösten 2023. Studien genomförs tillsammans med Fil. Dr. Petra Svensson, Högskolan i Halmstad, och Teres Hjärpe, Lunds Universitet. Syftet är att belysa och förstå hur professioner inom socialtjänsten kompletterar teknikens brister. I relation till teknik framställs inte sällan människan som den felande länken. Vi har alla hört talas om uttrycket ”den mänskliga faktorn”. Vi vill dock vända på resonemanget och istället prata om ”det mänskliga bidraget” i relation till tekniken. För visst är det så att människan är vad som får tekniken att fungera? Utgångspunkten i projektet är att i studier av socialtjänstens verksamheter ekonomiskt bistånd och barn och familj, söka fatt på, och synliggöra, det professionella och omdömesgilla bidraget i relation till digitala verktyg.

Projektledare: Julia Carlsson

Bevekelsegrunder vid beslut om placering av barn och unga

Start: 2022
Projektet undersöker hur socialsekreterare och första linjens chefer i Sjuhäradskommunerna hanterar ökande antal orosanmälningar och allt komplexare ärenden och vad det innebär för beslut kring placering av barn och unga.

Projektledare: Teres Hjärpe

Läs mer i nyhet om projektet