Vy över Uddebo

Lunchseminarium: Existentiell mening i Uddebo – ett exempel för innovation av hållbara livsmiljöer

Till skillnad från många andra landsbygdsorter har invånarantalet ökat i Uddebo de senaste åren. Flera inflyttade är unga, med kulturintresse, som när en dröm om ett post-kapitalistiskt samhälle där självhushållning och arbetskritiska förhållningssätt råder.

Under seminariet presenteras en ny studie om livet i Uddebo, där forskarna pekar på de existentiella drivkrafter som kan finnas för att bygga ett alternativsamhälle som värnar både om den egna livsmiljön och kommande generationers resurser.

Under seminariet diskuteras hur hållbarhet och välfärd kan utvecklas underifrån, via konkreta praktiker och gemensamma projekt. Vilka utmaningar finns för alternativ livsföring vad gäller organisering och ledningsfrågor? Hur kan den livsföring som sker i Uddebo användas som exempel för innovation vad gäller ett hållbart samhällsbyggande, som överlever såväl sociala, ekonomiska som ekologiska kriser? Kan exempel och miljöer ge bidrag till koncept och metoder för att stödja samhällens innovationskraft för hållbar utveckling socialt och ekologiskt?

Program

Presentationer

  • Juan Ochoa-Echevarria, områdeschef för Kultur, bibliotek och fritid i Tranemo kommun, resonerar i sin presentation om vad som kan inbegripas i en attraktiv och hållbar livsmiljö utifrån ett kommunperspektiv.

Diskussion

Presentationerna åtföljs av diskussion med auditorium, lett av moderator Peter Serrander, Science Park Borås tillsammans med Jonas Larsson, forskare i textil och mode på Textilhögskolan och Science Park Borås och Nils-Krister Persson, docent på Textilhögskolan och innovationsledare på Science Park Borås.

Anmälan och praktisk information

Datum: 16 maj
Tid: 11.30–13.00. Mingel med smörgås kl.11:00
Plats: DO-tank Center, Textile Fashion Center i Borås

Seminariet filmas och sänds via webben där åhörare ges möjlighet att ställa frågor via chattfunktion. Vi inleder med mingel kl. 11:00 då vi också bjuder på lunch i form av en vegetarisk smörgås.

Anmäl dig via formuläret nedan senast 10 maj. Anmälningsformuläret är nu stängt. Vid sen anmälan kontakta CVS via mejl: cvs@hb.se