Barnböcker på hylla

Lunchseminarium: Kulturprojekt i bildningens tjänst – Om deltagande och kultur som en social hållbarhetsfråga

Kan kommunala kulturprojekt bland resurssvaga grupper minska segregation genom omfördelning av kulturella kapital? Eller är det snarare så att projekten i bildningens namn styr resurssvaga gruppers uppfattningar mot vad som utgör ”rätta” kunskaper, intressen och normer? 

Under seminariet presenterar kulturforskaren Sofia Lindström Sol, universitetslektor vid Högskolan i Borås, ett forskningsprojekt om deltagardrivna processer i offentlig verksamhet.

Seminariet gästas också av Ida Burén, kulturchef i Borås stad, som berättar om sin syn på kulturens roll för att skapa ett socialt hållbart samhälle som är rustat för kriser och kan möta ökade sociala bildningsklyftor.

Arrangör: Centrum för välfärdsstudier (CVS), Science Park Borås (SPB) och Centrum för kulturpolitisk forskning inom ramen för den öppna seminarieserien Det socialt hållbara välfärdssamhället. Temat för seminarieserien är ”Att forma en socialt hållbar välfärd som möter krisens utmaningar.”

Program

Presentationer

  • Sofia Lindström Sol, universitetslektor vid Högskolan i Borås: Deltagardrivna processer i offentlig verksamhet, kulturförvaltningen i Göteborgs stad
  • Ida Burén, kulturchef i Borås stad: Kulturens roll för att skapa ett socialt hållbart samhälle som är rustat för kriser och kan möta ökade sociala bildningsklyftor

Diskussion

Presentationerna åtföljs av diskussion med auditorium, lett av moderator Roger Blomgren, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås och ledare för Centrum för kulturpolitisk forskning (KPC).

Anmälan och praktisk information

Datum: 27 september
Tid: kl. 11.30–13.00, med mingel och lunchsmörgås från kl. 11.00
Plats: Do-Tank Center, Textile Fashion Center i Borås

Seminariet filmas och sänds via webben där åhörare ges möjlighet att ställa frågor via chattfunktion. Vi inleder med mingel kl. 11:00 då vi också bjuder på lunch i form av en vegetarisk smörgås. Digital sändning startar kl. 11:30.

Anmäl dig via formuläret senast 23 september. Anmälningsformuläret är nu stängt. Vid sen anmälan kontakta Centrum för välfärdsstudier via mejl till cvs@hb.se