Illustration av våg med plastflaskor

Plastkampen Borås

Under veckan blir det plogging, tävlingar för skolor, företag och privatpersoner, lunchföreläsning samt ett avslutande evenamng på fredagen där alla vinnare annonseras.

Målet är att komma upp i 500 kilo plast. Pengarna är bidrag från högskolans samarbetspartners.

Plast i haven
Plasten i havet kommer i huvudsak från matförpackningar, flaskor, plastpåsar, fiskenät och fibrer från syntetkläder. Stor del av plasten kommer från engångsprodukter som plastsugrör. Både mikroplaster och större plastartiklar i havet orsakar stor skada på livet i havet. 

Majoriteten av plasten i havet har slängts på land och sedan färdats till havet genom regnvatten, floder och vindar. 

Ån Viskan som går genom Borås mynnar ut i Klosterfjorden, Kattegatt ett havsområde som hänger samman med Nordsjön som är ett randhav till Atlanten (det näst största av jordens världshav). 

Källa: Naturskyddsföreningen och Wikipedia

Vi har skapat en onlineinsamling för Världsnaturfonden WWF. Var med och bidra till insamlingen (extern länk).

Se vilka företag som stöttar och/eller anmäl ditt företag här.

Det här händer under veckan

Samla in plasten

Hjälp oss att samla in plast! På baksidan av Sandgärdet, ut mot parkeringen, kommer det att stå en container för att samla in plast. Vi tar emot all typ av hård- och mjukplast, men kan tyvärr inte ta emot större saker såsom utemöbler av plast. 

Passa på att plocka även annat skräp. Då kan du också vara med i Borås Stads Vi håller rent-kampanj.

Plogging

Ta med kollegorna på en ploggingtur! Föreviga det med en instagrambild som du taggar med #plastkampenboras och #plogging. Skriv också ditt bästa tips på vad företag/organisation kan göra för ett bättre klimat. Då kan ditt företag/organisation vinna en timmes besök av en forskare som är expert på återvinningsfrågor. Tänk på att du måste ha en öppen profil på Instagram för att vi ska kunna se ditt inlägg.

Vill du istället hänga med oss på en ploggingtur? Högskolan arrangerar två ploggingturer på ungefär en halvtimme vardera. 
Datum: 9 och 11 april
Tid: 12:00
Plats: Avgång från Akademiplatsen 

Vi delar ut påsar och handskar. Vi kommer även att plocka annat skräp än plast.

Ploggingen görs ihop med Borås rent och snyggt samt Håll Sverige rent. Därför delar de ut flergångskassar samt en miljövänlig fruktpåse till de som ploggar.

Instagramtävling

Ta en bild när du bidrar till plastkampen och tagga med #plastkampenboras. Skriv en motivering varför du tycker det är viktigt att vi kraftsamlar för klimatet. Tänk på att du måste ha en öppen profil på Instagram för att vi ska kunna se ditt inlägg. Pris till vinnaren: Fjällräven Re-Kånken i valfri färg.

Skoltävling: Vilken skolklass kan samla ihop mest plast? 

Den klass som får ihop mest plast vinner en timmes besök av en forskare som är expert på nya material och bioplast. Boka en tid med oss för att lämna av plasten, så tar vi emot ert bidrag och väger det. Mejla oss på kommunikation@hb.se för att boka en tid. 

Obs! På torsdag 11/4 finns det möjlighet att få klassens plast upphämtad med vår elbil/elcykel. Först till kvarn gäller. Hör av dig till oss för att boka tid:  kommunikation@hb.se

Lunchföreläsning

Forskaren Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy håller en lunchföreläsning om bioplast. Han föreläser om hur långt framme vi är i att ersätta oljebaserad plast med plast från förnybara resurser och vad man ska tänka på som konsument. Vegetarisk lunchwrap ingår. Föreläsningen ges på engelska.

Datum: 10 april
Tid: 12:00Plats: Vardagsrummet (utanför Biblioteket)

Ingen anmälan – först till kvarn på wrapsen.

Dokumentär-visning

Hållbar student visar dokumentären Racing Extinction. Bring your own cup! 

Datum: 10 april
Tid: 17.00-19.00
Plats: Vestindien B

Mer än miljö 
Enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling är det mer än bara miljö som är viktigt – vi måste också ta hänsyn till sociala och ekonomiska aspekter när vi bygger en mer hållbar framtid.
Därför gör vi på Högskolan i Borås mer än att städa staden från plast i vårt hållbarhetsarbete. Till exempel arbetar vi med att få in hållbarhetsperspektiv i alla våra utbildningar.

Läs mer om högskolans arbete med hållbar utveckling
 

Till information om FN:s globala mål för hållbar utveckling (extern länk, öppnas i nytt fönster)

Avslutning

Vi avslutar vår plastkamp! Kom och se hur det gick för oss. Vinnarna i instagramtävlingen, ploggingtävlingen och skoltävlingen annonseras. Det serveras vegetarisk korv och kaffe. Musikunderhållning.

Datum: 12 april
Tid: 14:45–15:15, vi annonserar alla vinnare kl. 15:00.
Plats: Akademiplatsen (framsidan av Sandgärdet)

Mätningen av containern sker på måndagen den 15 april, och då berättar vi i våra sociala medier hur mycket pengar vi fick in! 

Med reservation för mindre ändringar i programmet.