Upplev Egypten på Textilhögskolan

Fotografen Nino Monastra är textilhantverkare i grund och botten och det var genom yrket han lärde känna Christina Rinaldo, lektor i vävteknik vid Textilhögskolan. Christina Rinaldo är vida känd för sina resor till Siwa och tillsammans har de rest till Egypten vid flera tillfällen och delar ett stort intresse för staden i öknen.

- Jag ser inte resorna till Siwa som ett bistånd utan som ett utbyte. Befolkningen har gett mig stor kunskap och har visat att man kan åstadkomma många vackra saker med mycket lite medel, säger Nino Monastra.

Kläder med lång historia

Christina Rinaldos intresse för Egypten och Siwa tog sin början när hon reste dit för att studera det textila hantverket. I Siwa hittade hon en 3400 år gammal vävteknik som användes under Tutankhamuns tid och som slutligen resulterade i utställningen "Tutankhamuns garderob" som öppnades på Textilmuseet 1999.

- Samma mönster på kläderna, som användes under Tutankhamuns tid ses fortfarande på beduinernas kläder. Det är därför enkelt att urskilja beduinerna på fotografierna, berättar Christina Rinaldo och pekar på ett foto med lekande barn, där ett av barnen sticker ut med sitt mönstrade plagg. 

Kvinnorna skyddas

Fotografierna är tagna under ett par resor för 10 år sedan. Många byggnader som syns på bilderna är i dag raserade och barnen är vuxna. Av tusentals bilder visar Nino Monastra upp ett urval på utställningen.

- Det var svårast att fotografera kvinnorna. De får egentligen inte vara med på bild i fertil ålder utan måste skyddas. Tatueringarna som vissa kvinnor har i ansiktet är också för deras skydd, berättar Nino Monastra.

Fakta

Utställningen invigdes den 15 april och pågår till 25 april på Textilhögskolan. Sedan skänks bilderna till Siwa, där utställningen fortsätter.  

Sveriges Radio Sjuhärad var på plats för invigningen. Lyssna på intervjun med Christina Rinaldo här.