Hallå där…

Hur hamnade du på Textilhögskolan?

– Jag började studera sociologi, men efter ett tag insåg jag att det inte var något för mig och hoppade av. Efter att jag arbetat lite och studerat bland annat en eftergymnasial kurs i modedesign och en KY-utbildning i konfektionsteknik, kom jag på andra försöket in på modedesignutbildningen vid Textilhögskolan.

– Jag kände att jag ville göra något kreativt. Min mamma är sömmerska. Jag har alltid sytt och ritat mycket så det var helt naturligt för mig. Min syster har dessutom studerat på Textilhögskolan vilket gjorde att platsen inte var helt främmande för mig.

Hur var de tre åren på Textilhögskolan?

– Modedesign är en hård utbildning som kräver mycket. Första tiden var särskilt jobbig, men med tiden hittar man en mognad i sig själv och lär sig att ta egna beslut. Tiden har varit utvecklande. Jag har blivit säkrare och vuxit i mig själv.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag har precis fått ett väldigt spännande jobb på Lindex som designassistent. Det ser jag fram emot.

– Parallellt kommer jag att fortsätta att arbeta med mitt företag, BråttensbyJohanna som jag startat med min sambo. Det är ett litet klädmärke, med inspiration från Bråttensby där jag är född. Mina kreationer är enkla plagg med feminina detaljer. Självklart är jag intresserad av att fortsätta med detta, men samtidigt är de första åren tuffa. Just nu arbetar vi mycket med att sälja in plagg till olika butiker.

Vi fick se prov på dina kreationer i samband med examensvisningen i våras. Berätta lite om den kollektionen? (se bilder ovan)

– Ja, till kollektionen ”Camera Obscura” hämtade jag inspiration från gamla foton av min farmor och hennes mor. Det var foton från 1920-talet respektive sekelskiftet, så det var två tidsåldrar som skiljde sig en hel del.

– Jag använde också spets eftersom jag sponsrades av ett franskt spetsföretag. 

Slutligen, vad har du för råd till blivande modedesigners?

– Lyssna på dig själv, inte på andra – då blir du bara splittrad i designprocessen. Passa på att ha roligt under utbildningen!