Praktik i Danmark lockade student

Hur fick du praktikplats på Kungliga Biblioteket?

– Vid ett besök i Barcelona upptäckte jag hur intressant det är med arkitektur. Senare var jag på semester i Köpenhamn och såg den svarta diamanten (benämning på det kungliga biblioteket) som jag tyckte var en häftig byggnad. Där skulle jag vilja jobba tänkte jag. Dessutom har jag alltid varit intresserad av Norden och har tidigare läst nordiska språk. Jag ville prova på att leva i en skandinavisk storstad som inte var Stockholm. Så jag skickade en allmän förfrågan till det Kungliga Bibliotek och fick svar från två olika avdelningar.

Hur fick du reda på att Erasmusstipendiet för praktik fanns?

– Jag har länge varit intresserad av en utbytestermin och det kändes som att detta var min sista chans. Information om stipendiet hittade jag på webben. Stipendiet räcker en bit på väg, men det krävs att man har en egen buffert också.

Vilka var dina arbetsuppgifter under praktiken?

– Jag arbetade först tre månader på kart- och bildavdelningen som ansvarar för det Kungliga Bibliotekets kartor och bilder, bl.a. Danmarks äldsta tryckta karta. Mitt projekt innebar att jag digitaliserade bilder av kända danska personligheter. Upphovsrätten på dessa bilder hade upphört och de kunde därför läggas ut på webben. Jag hade även ansvar för att katalogisera en samling diabilder som lämnats in av oberoende pressfotografer.

– Nu arbetar jag på Köpenhamns universitets humanistiska fakultetsbibliotek som är en del av det Kungliga Biblioteket. Jag arbetar vid utlåningsdisken och hjälper användarna att låna och lämna tillbaka böcker. Jag arbetar också vid informationsdisken och en hel del med katalogisering.

Hur ordnade du boende?

– Jag använde mig av webbplatsen www.boligportal.dk. Där kan man registrera sig och för ett par hundra kronor få erbjudanden om boende. Jämfört med Sverige är hyrorna mycket höga i Köpenhamn. Jag och en norsk tjej bor inackorderade hos en dansk familj. Det är vanligt att man hyr ut rum i Köpenhamn.

Vad har du gjort på din fritid i Köpenhamn?

– Det finns många intressanta museer i Köpenhamn. Ett tips är också att gå på olika studentaktiviteter för att lära känna folk.

Hur har det gått med språket?

– Man måste vara beredd på att det är svårt i början, men det går bättre efter ett tag. Nu när jag jobbar på biblioteket så byter jag ut en del svenska ord till danska för att underlätta för bibliotekets besökare.

Tycker du att du har haft nytta av din utbildning under praktiken?

– Jag har nytta av det i arbetssättet jag har nu. Det blir ett speciellt tillvägagångssätt att samla in och presentera information som jag tycker att jag har nytta av från min utbildning.

Vilka framtidsplaner har du?

– En dröm vore att arbeta på handskriftsavdelningen på Kungliga biblioteket i Stockholm. Där finns mängder av icke-tryckt material, allt från Äldre västgötalagen till brev skrivna av Bellman.

Vilka tips vill du ge till andra studenter som söker Erasmus praktik?

– Ett konkret tips är att ansöka om ICA-bankens Mastercard eftersom det inte innebär några växlings- eller uttagsavgifter.

Fakta

Är du intresserad av praktik i Europa? Då kan du ansöka om ett Erasmusstipendium för praktik, du kan då praktisera under 3-12 månader och få cirka 5000 kronor i månaden i stipendium. Kontakta Ingeborg Herbertsson, internationell koordinator på Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd.