Kina uppåt väggarna

Åtta filmer. Åtta videokonstnärers alster. En interaktiv utställning som bjuder in till en upplevelse av mötet mellan det gamla och det nya Kina.
– Många har nog förutfattade meningar om Kina. Det är ett land i snabb förändring så det är viktigt att även förmedla var unga konstnärer står idag. Hur de ser på sig själva. Att visa på något annat än det som vanligen förmedlas genom media, säger Tore Danielsson, kommunikatör på Riksutställningar som står bakom utställningen.

Konstprojektet Fokus Kina som under sommaren har stått på Östasiatiska museet och därefter gästat Högskolan i Halmstad, Frölunda Kulturhus och Högskolan Väst, kommer idag även till Högskolan i Borås.
– I och med att Högskolan i Borås har ett samarbetsavtal med Shandong Jiatong University och i övrigt intensifierar aktiviteter i Asien, tycker jag att en utställning med fokus på det unga Kina är intressant, berättar Jonas Rimbäck, projektledare för samverkansfrågor på högskolan och en av initiativtagarna till Fokus Kinas besök.

Kringarrangemang i kinesiskt tecken

Han förklarar vidare att den här typen av evenemang möjliggör även ökat fokus på företagande, forskning och utbildning kopplat till Kina.
– Att Borås Stad dessutom nyligen skrivit samarbetsavtal med Gongqing City i Kina gör ju inte saken sämre, tillägger han.

Förutom videoprojiceringar, där det är tänkt att besökarna ska sätta sig in i verket och titta på filmerna, bjuder utställningen även på musik, fika och målningar. Allt i kinesiskt tecken. Ett kringarrangemang som högskolan satsat på.
– Jag såg framför mig en mötesplats, en intressant mix av människor, allt från studenter till personer som jobbat i Kina, berättar Ingeborg Herbertsson, internationell koordinator på Högskolan i Borås.

Hon hoppas på att utställningen ska öka intresse för Kina och att flera studenter ska ta möjligheten att åka på något av utbytesprogrammen.

Tradition vs. postmodernintet

En av de kinesiska utbytesstudenter som har varit engagerad i Kina Fokus gästbesök är Shijie Hao som läser magisterutbildningen i industriell ekonomi med inriktning mot logistik. Under tiden som konstvideorna rullar kommer hon att ställa ut sina målningar i traditionell kinesiskt stil. En form som hon anser vara den rådande konstformen i Kina.
– Till skillnad från den västerländska konstformen som alltid verkar ha en tidsbunden riktning, har den kinesiska konsten en mer långvarig form. Den kinesiska konsten är sammankopplad till den kinesiska kulturen som i sin tur är kopplad till den kinesiska filosofin och tradition, förklarar hon.

För Shije Hao som målat sen tidig ålder och vars konst vunnit i både regionala och nationella tävlingar, är just videokonsten en ny form som vuxit i Kina sen 90-talet och många gånger haft en marginaliserad plats. Just därför bör man inte göra misstaget, menar hon, och koppla den till den riktiga Kina.
– Det är bra konst, men den kan inte representera bara kinesisk konst, kanske något som kan kopplas till kinesisk kultur möjligtvis. Men videokonsten är ändå en bra början för alla som är nyfikna på Kina.

 När? Idag, den 2 december kl.12.00

Var? Vardagsrummet (utanför Biblioteket), Högskolan i Borås