Nu spänns trådarna för forskningen i polymerteknik

- Maskinen ska vi använda i forskningen för att spinna polymera fibrer av olika slag, förklarar Mikael Skrifvars, professor i polymerteknik.

Under onsdagen var två tekniker, från det tyska företaget som maskinen köpts av, på plast för att montera upp maskinen. Teknikern Haike Hilke och ett par doktorander var ivriga att pröva spinnmaskinen. En provtråd tunn som en fin fiskelina drogs fram och rullades upp på en spole. Lite justeringar av temperatur och trådspänning behövdes. Men sedan såg det ut som en prima spindeltrådsproduktion.

- Den här maskinen kommer att göra vårt arbete mycket lättare. Vi har en mindre spinnmaskin redan, fast i den blir tråden för tunn eller tjock. Med den nya maskinen kommer det att vara lättare att hålla tjockleken konstant, säger Azadeh Soroudi, doktorand inom polymerteknik.

Även gästforskaren Mehmet Sabri Esroy från Turkiet väntar spänt på att få börja använda maskinen. Hans forskning handlar om strukturfibrer av nanokompositer för textila ytor, t.ex. elektromagnetiskt avskärmande material.

- Nu kan vi ta fram tråd i olika tjocklek. Vi kan också ta fram olika slags trådar i till exempel polyester, polyamid eller polypropylen. Jag kommer att ta fram fibrer för att göra väv- eller stickade prover. Jag jobbar med att testa ledande fibrer i textilier, förklarar han.

Spinnmaskinen, som köpts in av företagen Fourné Polymertechnik GmbH i Tyskland, kostar närmare 800 000 kronor varav 75 procent bekostas av Stiftelsen Svensk Textilforskning.