En textilepok går i graven


Till vänster: Väfskolan. Till höger: Textilhögskolans något mindre idylliska fasad.

Kvinnan bakom vävstolen heter Pia Johansson och är en gammal vävstudent från 1979. Sedan dess har vävandet varit en stor hobby. När hon för några år sedan fick förfrågan av en antikkonservator, att återskapa en brysselmatta till en åkvagn från 1800-talets England, tvekade inte Pia Johansson att tacka ja.

– Jag började peta lite i projektet men kände efter ett tag att jag inte skulle klara av det själv. Så jag ringde Christina Rinaldo som är en otrolig inspirationskälla, säger Pia Johansson.

– Att våga sig på ett sådant här stort projekt kräver att man får stöd av någon som Christina, forstsätter hon.

– Det handlar om experimentlusta och problemlösning, fyller Christina Rinaldo i.

Spännande projekt genom tiderna

Brysselmattan är det sista i raden av många spännande projekt som genomförts i den röda byggnaden.

Christina Rinaldo började med att analysera ett originalexemplar av en brysselmatta som skickats från the British Museum. Efter mycket annat bakgrundsarbete, att exempelvis hitta rätt tråd och få tag på 1100 trissor är nu projektet i sin slutfas. Två meter matta ska vävas och det är ett jättejobb. Ungefär 1100 rullar med trådar har spänts upp manuellt på de lånade trissorna och det är Christina Rinaldos arbete att se till att trådarna inte är för spända. Det mest kända projektet är rekonstruktionen av farao Tutankhamons kläder 1998-1999 som resulterade i en åtta år lång utställning runt om hela Europa. Inte förrän 2006 återvände utställningen till Textilmuseet i Borås. Även rekonstruktionen av den danska drottningen Margaretas kjol väckte mycket uppmärksamhet. Den värdefulla kjolen med guldtrådar och rött silke erövrades av Sverige 1659 och har sedan dess funnits att beskåda i Uppsala. 1993 rekonstruerades kjolen på Väfskolan.

Spöket som flyttat

Den tekniska väfskolan grundades 1866 och lade grunden för det som sedan skulle bli Textilhögskolan. Christina Rinaldo har varit utbildningsansvarig sedan 1976, men till hösten är det dags för pension.

– Det är bara tre personer som har ansvarat för utbildningen i modern tid, säger Christina Rinaldo och syftar på sina föregångare Hilma Stenvar och Ulla Cyrus Zetterström.

– Vi brukade säga att Hilma spökade här ett tag, men nu tror jag att hon också har flyttat.

I den stora salen på andra våningen som tidigare inhyste 40 vävstolar är nära på helt tom, så när på den sista vävstolen i hörnet. Det är en vacker sal med gamla trägolv och stora fönster som låter ljuset flöda in.

– När skolan byggdes konstruerades alla fönstren i den här storleken just för att ljuset skulle kunna nå hela lokalen, säger Christina Rinaldo.

En del vävstolar har magasinerats men några delar har sparats som studenterna nu får ta med sig hem. Även Väfskolans unika garnlager, med garn från långt tillbaka i tiden, har studenterna kunnat ta med sig hem.

– Garnlagret har varit lite speciellt eftersom vi har kunnat se tillbaka till exempelvis 60-talet genom trådarna och på så sätt fått se vilka färger som var moderna då. Så det är lite synd att vi gör oss med dem nu, säger Christina Rinaldo.

Dörrmattan återvände

Men nu står det lilla röda huset tomt, så när på den sista vävstolen, efter att mycket antingen magasinerats på högskolan eller slängts. På söndag den 27 juli måste Brysselmattan vara helt klar, sedan tar Pia Johanssons semester slut och hon måste återvända till hemstaden Linköping.

Christina Rinaldo berättar avslutningsvis om en matta som de slängde under utrensningen i en av containern utanför och som plötsligt en morgon återigen ligger framför dörren till Väfskolan.

– Det verkar som det finns någon som tycker om oss och vill ha hos kvar, säger hon innan hon stänger dörren till skolan som snart ska inhysa gymnasieelever från Sven Eriksson gymnasiet.