Inget kvadratiskt tänk när smarta textilier stod i fokus

Smarta textilier är ett aktuellt ämne som intresserar många, över 130 forskare från 18 länder samlades i Borås. Temavalet för konferensen var design och teknik och att dessa två är lika viktiga och hör ihop visade inte minst de två inledande huvudtalarna. Joanna Berzowska professor i design från Concordia University i Kanada gav konkreta exempel på hur interaktiva plagg kan användas utifrån ett socialt perspektiv. Robert J. Young professor från universitetet i Manchester, Storbritannien gick ner på molekylnivå och berättade om fördelarna med två polymerfibrer, kevlar och PBO zylon.

Dagens avtryck på framtidens plagg

Joanna Berzowska är också medlem i Hexagram forskningsinstitut i Montreal och grundare och forskningsdirektör för XSLabs, där hennes forskningsteam utvecklar innovativa metoder och applikationer i elektronisk textil. Hon leker sig fram i sitt skapande och är ständigt på jakt efter det oväntade. Med bilder visade hon plagg som lämnar budskap efter sig när du vevar på armen, ger ljud ifrån sig när du rör dig eller med applikationer som reagerar på kroppsvärme.

Energifrågan viktig

Men tiden är fortfarande inte riktigt mogen för smarta textilier – ett problem som många forskare funderar över just nu är hur man ska kunna bibehålla energin i de elektriska textilierna.

– Energifrågan måste lösas och framtida textilier måste vara miljövänliga eller gå att återanvända, säger Bernard Paquet. Han är forskare vid CENTEXBEL, ett forskningscenter till den belgiska textilindustrin och delaktig i många utvecklingsprojekt. Han menar att en viktig fråga för forskarna just nu är att knyta kontakter med industrin för att få fram gångbara kommersiella produkter.
– Det är oerhört viktigt att föra samman experter från de båda fälten design och teknik. Nu har vi en bas att bygga vidare på.

Lär av naturen

– Träd och växter är ofattbara! Om vi kan skapa textilier som gör tre av alla de ting som ett träd gör så har vi uppnått mycket. Naturen har inget avfall utan erbjuder bara mat och resurser.

Orden kommer från Rachel Wingfield och hennes föreläsning var den stora behållningen på konferensen. Hon menar att vi ska lära av naturen och inspireras av växternas livscykler. Växterna gror och blommar ut – samma tänk ska genomsyra de smarta textilierna – och det är ingen omöjlighet. Rachel Wingfield arbetar på Loop.ph – en Londonbaserad forskningsstudio med fokus på att överbrygga gapet mellan design och naturvetenskap och få in ett ekologiskt tänk i allt det man gör. Teamet har specialiserat sig på att ta fram textilier som reagerar på miljön. Hon undervisar för att uppmuntra studenter att skapa ting som erbjuder nya lösningar och via workshops delar hennes arbetsteam med sig av sina kunskaper och idéer.

– Genom att odla växter på våra textila bioväggar renar vi miljön samtidigt och tillför syre i miljön.

Just stadsboendet ligger Rachel Wingfield varmt om hjärtat och är något som hon arbetar med just nu. Hon berättar att 2030 kommer 60 procent av jordens befolkning att bo i städer och tjugo år senare har den siffran ökat till 80 procent.

– Därför måste vi skapa städer för framtiden och utnyttja textilierna som struktur.
Att fånga solenergi på dagen via textilier som sedan sprider ljus på kvällen är bara en av många av hennes idéer.

Att sticka en vägg

Arkitekten Mette Thomsen från danska Arkitekthögskolan samarbetar en del med Rachel Wingfield. Hon föreläste under ett av parallellseminarierna om två projekt som hon varit delaktig i. Enligt henne måste man få arkitekterna att se textiliernas möjligheter – inte tänka traditionellt fyrkantigt.

– Textilen tillåter ett tredimensionellt tänk, där man inte är beroende av traditionella former utan kan skapa nya. Arkitekten kan tala med konstruktionen och klä den efter formen.
Mette Thomsen visade exempel på två scenarier, det första gjordes för ett badrum där den textila ytan gav ett sensuellt intryck samtidigt som väggen tålde vatten. Det andra scenariet var ett kontorslandskap som fick en levande vägg med olika förvaringsytor.
– Smarta textilier behöver inte reagera snabbt på sin omgivning. Det kan ske långsamt också, växa in i arkitekturen på samma sätt som ett barn växer upp. Det gäller bara att se möjligheterna och våga tänka nytt!

Fiberrik till Oxeon

Under måndagskvällen arrangerades en konferensmiddag på Textilmuseet. Middagsgästerna bjöds på en mycket uppskattad modevisning av modedesignstudenter från årskurs ett. Till kaffet avslöjades vinnaren av det nyinstiftade priset Fiberrik. Det åtråvärda priset om 200 000 kronor vann boråsföretaget Oxeon. Priset får de för sin textila produkt inom området tekniska textilier som gör att tillverkare av till exempel flygplan, cyklar och kajaker kan skapa produkter med ett karaktäristiskt utseende. Man ser en stor marknadspotential på både kort och lång sikt.

Glädjen var stor hos företagets representanter Prartahanaa Khokar, Fredrik Ohlsson och Nandan Khokar. Meningen med priset är att stimulera till att fler satsar på idérik textilutveckling. Totalt kom 38 tävlingsbidrag in. 

Bakom priset står Stiftelsen Föreningssparbanken, Sjuhärad, Smart Textiles, branschorganisationen Teko och Sjuhäradsbygdens kommunlaförbund.